Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ. Ο Νάνος της Ευρώπης ή ο Γίγαντας; Τι μέλλει γενέσθαι;

Μετά την απόφαση που πήρε η βουλή των Κυπρίων, που στην ουσία έλεγε όχι σε ένα από τα σχεδία του eurogroup, χωρίς όμως να έχει απορρίψει το συνολικό σχέδιο διάσωσης, αν κι αυτό θα έχει κάποιες συνέπειες πολίτικες στη παρούσα φάση είναι το μείζον, διότι η...

 τεράστια ζημιά έχει ήδη γίνει, αφού απ’ ότι λένε οι γνωρίζοντες αλλά και η κοινή λογική εις αυτό συνηγορεί, είναι ότι θα υπάρξει όταν ανοίξουν οι τράπεζες, μια τεράστια ανάληψη χρημάτων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του νησιού.

Από ένα και μόνο δικηγορικό γραφείο πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι χθες αργά το βράδυ είχε λάβει πάνω από 950 εντολές ανάληψης χρημάτων από πελάτες του εξωτερικού.
Αλλά περάν τούτου η πορεία που είχε ακολουθήσει η Κύπρος, δεν θα ήταν και δεν είναι βιώσιμη, χωρίς τα 10δις που αναμένει να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και με την υποχρέωση να βρει εξ ιδίων πόρων τα υπόλοιπα 5,5δις, για τα οποία και ελήφθει η απόφαση της ευρωζώνης για το κούρεμα των καταθέσεων.

Το ταμπού όμως που έσπασε, με το κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως με τον τρόπο που έγινε, δημιούργησε ένα προηγούμενο που κανένας δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να πει το τι επιπτώσεις θα έχει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα του νότου.
Η ανησυχεί που δημιουργείται σε τράπεζες της Ισπανίας κατά κύριο λόγο, μένει να φανεί στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
Επιπλέον υπάρχει και μια τεράστια δυσπιστία σε παγκόσμιο επίπεδο για την γενικότερη ευρωπαϊκή πολίτικη.

Αυτό το είδαμε με τη τεράστια πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων, αλλά και τη πτώση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου – που παρεμπίπτοντος σταθεροποιήθηκε μετά από παρέμβαση ,γερμανικών και άλλων τραπεζών – ήταν ένα από τα πρώτα σημάδια της πτώσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια μελλοντική διάλυση της ευρωζώνης, αν δεν αλλάξουν οι στρεβλές πολίτικες των Βρυξελών.

Τώρα ο ρόλος της Κύπρου έχει γίνει ιδιαιτέρως επισφαλής , σε ότι αφορά το τραπεζικό της σύστημα, και οι κινήσεις που κάνει η κυπριακή ηγεσία τώρα θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό, αλλά έβρισκαν οι Κύπριοι πόρτες κλειστές.
Τώρα όμως πρόσκληση απίφθινε το Κρεμλίνο, - μετά εορτής βέβαια -  στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα «όποτε εκείνος το επιθυμεί», απηύθυνε ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση, που έλαβε το κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο ρώσος ηγέτης από την πλευρά του «εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για τυχόν υιοθέτηση οποιωνδήποτε μέτρων ικανών να πλήξουν τα συμφέροντα των ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων».

«Κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι πρόεδροι Ρωσίας και Κύπρου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπληρώνει το Κρεμλίνο.

Τώρα ποιος πιστεύει ότι η Μόσχα δεν ήταν προετοιμασμένη για την απόφαση των Βρυξελών, ποιος είναι τόσο αφελής, και ποια γεωπολιτικά παιχνίδια παίζονται από τη Ρωσία;
Όπως έχει εξηγήσει ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, τα θέματα της Κύπρου θα βρεθούν οπωσδήποτε και στο τραπέζι των προγραμματισμένων διήμερων ρωσοευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, που ξεκινούν αύριο μεταξύ του Ζοζέ Μπαρόζο και του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως επί της ουσίας το Κρεμλίνο έχει χάσει τον κυριότερο σύμμαχο του στη νοτιοανατολική μεσόγειο που ήταν η Συρία και σίγουρα ο ρόλος που το Κρεμλίνο που θέλει να παίξει σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλει την άμεση εξεύρεση άλλου χώρου και ποιος τόπος είναι ποιο ιδανικός από τη Κύπρο, αν οι συνθήκες , αλλά και οι κινήσεις που θα γίνουν το επιτρέψουν;

Αρά κάνεις μπορεί να αντιλήφθη γιατί οι πόρτες τόσο καιρό ήταν κλειστές και τώρα ξαφνικά άνοιξαν διάπλατες.
Βέβαια στη Κύπρο εξετάζεται το «σχέδιο Β» που έχει σχέση με τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ. «Πήγαν στην Κεντρική Τράπεζα για να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο, για να ξέρουν και οι τεχνοκράτες των κομμάτων πιο είναι το σχέδιο».

Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας  Κύπρου Σπύρος Σταυρινάκης τόνισε πως αντικείμενο της συνάντησης είναι να εξευρεθούν τρόποι για να βγει η Κύπρος από την κρίση. Σημείωσε δε ότι δεν κατατέθηκε από πλευράς της κυβέρνησης νέο σχέδιο στην τρόικα, ενώ τόνισε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσον θα οδηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών. «Δεν είναι βέβαιο.
Επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια», είπε ο Σπύρος Σταυρινάκης και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος θα βγει από την κρίση.
Το δεύτερο σημείο του σχεδίου Β' είναι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίων Υπαλλήλων, Τραπεζών και ημικρατικών Οργανισμών με αντάλλαγμα τη χορήγηση ομολόγων απευθείας συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο. Υπολογίζεται ότι η περιουσία των ταμείων αυτών ανέρχεται στο ποσόν των 4 δισ. ευρώ.

Αν και από την άλλη ο αρχιεπίσκοπος  έθεσε ολόκληρη την εκκλησιαστική περιουσία της κυπριακής εκκλησίας στη διάθεση της κυβέρνησης, και σημείωσε ότι υπάρχουν στην Κύπρο Μοναστήρια, όπως η Ιερά Μονή Κύκκου, η οποία διαθέτει τεράστια περιουσία σε μετοχές και ακίνητα.

Επιπλέον στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται επίσης –σύμφωνα με το ΡΙΚ- και ομάδα στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται σχέδιο απόκτησης από τη Ρωσία (ή από ρωσικές τράπεζες) τουλάχιστον μίας κυπριακής τράπεζας, έναντι συμβολικού τιμήματος.

Η πολίτικη ζημία που έγινε - αν κι αυτό είναι το ελάχιστο-  φαίνεται σε μια έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός Insight Market Research (IMR)  λίγες ώρες μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής κατέγραψε την άποψη της κοινής γνώμης στην Κύπρο.

Η έρευνα διενεργήθηκε στις 17 Μαρτίου με συνολικό δείγμα 600 ατόμων και καταδεικνύει ότι η πρώτη αντίδραση των Κυπρίων οτιδήποτε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία «Πέτυχε ό,τι καλύτερο μπορούσε» ή «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία», ποσοστό 27% τάσσεται υπέρ του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία «Πέτυχε ό,τι καλύτερο μπορούσε» ενώ ποσοστό 73% πιστεύει ότι «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία».

Στο ερώτημα «κατά την άποψη σας τι θα έπρεπε να κάνει η Βουλή: να εγκρίνει ή να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων;» ποσοστό 71% θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει το κούρεμα των καταθέσεων ενώ αντίθετη άποψη έχει το 29%.

Από δω και πέρα μένει να δούμε το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη, αν και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι οι επόμενοι μήνες, άσχετα με το τι θα γίνει και ποιες περεταίρω αποφάσεις θα λειωθούν, θα είναι δραματικές,, με μόνο βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί δραματικά το εισόδημα των Κυπρίων. 
Κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: