Ελληνική κουζίνα


Πάσχα στη Ζάκυνθο με τα μοναδικά έθιμα που κρατούν αιώνες
Για οικονομικές αποδράσεις, το blog μας σας βοηθά αφιλόκερδος για πληροφορίες γράψτε ερωτήσεις στα  σχόλια η στείλτε email  στο
kastrozak@gmail.com

Σαλτάδα χωριάτικη

Υλικά για 8 άτομα
2 κιλά μοσχάρι κομμένο σε κύβους
3 φύλλα δάφνης
2 κλαδιά μικρά δενδρολίβανο
1 κιλό φρέσκιες ώριμες ντομάτες, κομμένες μισές και τριμμένες στον τρίφτη
5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
ζάχαρη, κατά βούληση


Εκτέλεση
Στεγνώνουμε το κρέας καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να καπνίσει και σοτάρουμε το κρέας απ' όλες τις μεριές του. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το σιγοβράζουμε μέχρι που να μαλακώσει και να δέση η σάλτσα του.
========================================================================

Μπριάμ ζακυνθινό
Είναι η Ζακυνθινή παραλλαγή του μπριάμ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λαχανικό έχετε πρόχειρο. Μια ακόμη συνταγή από τα ορεινά του νησιού.

Υλικά
250 γρ. φρέσκα φασολάκια
500 γρ. σέσκλα
1 μέτρια μελιτζάνα σε κομμάτια
3 μέτριες πατάτες σε κομμάτια
250 γρ. κολοκυθάκια κομμένα
250 γρ. μπάμιες
3 ή περισσότερες σκελίδες σκόρδου λιωμένες
½ φλιτζάνι (120 ml) ελαιόλαδο
1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες
Αλάτι, μαύρο πιπέρι, ζάχαρη.

Εκτέλεση
Μισοβράζετε τα φασολάκια και τα σέσκλα χωριστά για 4 λεπτά, τα στραγγίζετε και τα κόβετε. Τσιγαρίζετε τα άλλα λαχανικά (εκτός από τις ντομάτες) στο λάδι. Βάζετε τα σέσκλα, τα φασολάκια και τις ντομάτες σ' ένα ταψί μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι, και τα ψήνετε για 1,5 ώρα σε μέτριο φούρνο (στους 190°C). Κάθε τόσο κοιτάτε αν χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νερό.
Τα σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και φέτα.
========================================================================

Κουνέλι γεμιστό με λαδό-τύρι (ντόπιο)

ΥΛΙΚΑ:

1 κουνέλι με τα εντόσθια του
2 πατάτες βρασμένες, κομμένες σε κύβους
250 γρ. λαδό-τύρι σε κύβους
αλάτι
πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σοτάρετε τα εντόσθια του κουνελιού (ψιλοκομμένα)
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά -εκτός από το τυρί- και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια θα ανακατέψετε όλα τα υλικά (και το λαδό-τύρι και θα γεμίσετε το κουνέλι, αφού
το σοτάρετε ελαφρά και το σβήσετε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Ράβετε την κοιλιά του και ψήνετε σε μέτριο φούρνο, περιχύνοντας με τους χυμούς από το σοτάρισμα και το ψήσιμο.
Ψήνετε για 45' περίπου.
Σερβίρετε το κουνέλι με βραστές πατάτες.
========================================================================

Αρνάκι η κατσίκι φρικασέ
Υλικά:
250gr Λάδι
2 κιλά σε μερίδες Αρνάκι
6 δεμάτια φρέσκα Κρεμμύδια  
1/2 κιλό Μαρούλι
1/2 κούπας ψιλοκομμένος Άνηθος
2 – 3 Αυγά
1/2 κούπας Χυμός λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Βάλτε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του αρνιού.
Ρίξτε αλάτι, πιπέρι και μισή κούπα νερό.
Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
Στο μεταξύ, καθαρίστε, καλά τα κρεμμυδάκια και τη σαλάτα και κόψτε τα σε μεγάλα κομμάτια.
Τα κρεμμυδάκια μπορείτε να τα ζεματίσετε προηγουμένως σε λίγο νερό και να τα στραγγίσετε.
Έτσι το φαγητό γίνεται ελαφρύτερο.
Ρίξτε τα μαζί με το μαρούλι, το άνηθο και το μαϊντανό στην κατσαρόλα με το κρέας κι αφήστε τα να βράσουν, χωρίς να λιώσουν.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, χτυπήστε τα αυγά με το χυμό λεμονιού, σ' ένα μπολ, ρίξτε μέσα σ' αυτά λίγο από το ζουμί του φαγητού κι αδειάστε τα επάνω στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού, χωρίς να χαλάσει η εμφάνιση του.
Σερβίρετε το αμέσως.
========================================================================

Αρνάκι ψητό με πατάτες
Υλικά :
2 ολόκληρα Αρνίσια μπούτι
1 λεμόνι ξύσμα και Χυμός λεμονιού
Μισή χούφτα Ρίγανη
Αλάτι Πιπέρι
4 φύλλα Δάφνη
2 ψιλοκομμένα Κρεμμύδια
3 σκελίδα ψιλοκομμένο Σκόρδο
300 gr. Κρασί λευκό ξηρό
600 gr Ζωμός Βοδινού
1 κιλό σε φέτες Πατάτες
Λάδι 259gr
Χοντρό Αλάτι
ψιλοκομμένο Δεντρολίβανο
Τρόπος παρασκευής
Πλένετε το κρέας και το βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος.
Σε μπολ ανακατεύετε το ξύσμα, τον χυμό λεμόνι, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.
Αλείφετε το κρέας με το μίγμα και το αφήνετε να μαριναριστεί για όλο το βράδυ.
Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και βάζετε το κρέας να τηγανιστεί καλά απ' όλες τις πλευρές (για να κλείσουν οι πόροι και να μείνει ζουμερό). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
Βάζετε το κρέας σε ταψί, περιχύνετε με τη μαρίναρα και το λάδι, σκορπάτε γύρω τα φύλλα δάφνης, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κρασί και τον ζωμό. Σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 4-5 ώρες.
========================================================================
Αρνί με αρακά
Υλικά:
1 κιλό αρνί (μπούτι)
1 κιλό αρακάς
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 φρέσκιες ντομάτες
Ντόπιο τυρί
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
Αλατό πιπερώνετε το μπούτι
Το βάζετε κατσαρόλα
Τρίβετε τις ντομάτες στο τρίφτη
Προσθέτετε τη μισή ποσότητα ντομάτας στο κατσαρόλα
Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε το αρνί
Προσθέτετε 1-2 φλιτζάνια νερό και την υπόλοιπη ντομάτα και μόλις βράσουν για 1 ώρα ρίχνετε τον αρακά και ανακατεύετε που και που να μην κολλήσει.
========================================================================
Kόκορας παστιτσάδα

Yλικά για 6-8 άτομα

1 κόκορας κομμένος σε μερίδες
1 πακέττο μακαρόνια τρυπητά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε κομματάκια
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
3 ποτήρια πυκνό χυμό τομάτας
2 κουταλιές σούπας πελτέ
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
1 κλαράκι κανέλα
1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη  

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
Tα σοτάρετε καλά.
Προσθέτετε τον κόκορα.
Ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.
Tο βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί όλο το κρασί.
Προσθέτετε το χυμό τομάτας, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά.
Bράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι η σάλτσα να πήξει καλά.
O κόκορας σερβίρεται με μακαρόνια τρυπητά, τα οποία βράζετε και σουρώνετε.
Bγάζετε από την κατσαρόλα τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια.
Kουνάτε καλά την κατσαρόλα με το χέρι να ανακατευθούν καλά και βάζετε τον κόκορα από πάνω.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα και πασπαλίζετε με εκλεκτή κεφαλογραβιέρα ψιλά-ψιλά τριμμένη.
========================================================================
Λαγός κρασάτος με  κουκουνάρια

Υλικά: 2 κιλά, σε μερίδες, Λαγός
1/2 κιλό καθαρισμένα κουκουνάρια
1/2 κιλό Κρεμμυδάκια στιφάδου
1/4 κούπας Βούτυρο
1/4 κούπας Λάδι
1/4 κούπας Αλεύρι
Αλάτι
φρεσκοκομμένο Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΤΑ
1 λίτρο Κρασί λευκό ξηρό
2 φύλλα Δάφνη
1 ξυλαράκι Κανέλα
6 κόκκους Γαρίφαλο
10 κόκκους Μπαχάρι
10 κόκκους Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πλύνετε καλά το λαγό και ξεπλύνατε τον με ξύδι. Κόψτε τον σε μερίδες. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη μαρινάτα και βάλτε τα κομμάτια του λαγού μέσα σ' αυτή κι αφήστε τα στο ψυγείο 24 ώρες. Βάλτε τα κουκουνάρια από την προηγούμενη σε νερό, να σταθούν 24 ώρες.

Ζεστάνετε το βούτυρο και το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σοτάρετέ σ' αυτό λίγα, λίγα τα κρεμμυδάκια και τα κουκουνάρια. Στραγγίστε τα. Στο ίδιο λίπος σοτάρετε τα κομμάτια του λαγού, αφού πρώτα τα βγάλετε από τη μαρινάτα, τα στραγγίσετε καλά και τα αλευρώσετε.

Περάστε τη μαρινάτα από σουρωτήρι και ρίξτε τη στην κατσαρόλα με τα κομμάτια του λαγού. Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, 3 νέα φύλλα δάφνης, 6-8 κόκκους μπαχάρι και πιπέρι. Σκεπάστε και βράστε το λαγό 20'. Ρίξτε τα κρεμμυδάκια, 2-3 σκελίδες σκόρδο και συνεχίστε το βράσιμο, ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα.

15 λεπτά πριν τελειώσει το φαγητό, ρίξτε κι ανακατέψτε τα κουκουνάρια. Όταν δέσει, ρίξτε τη στην κατσαρόλα με τη σάλτσα . Βάλτε τα κομμάτια του λαγού σε μια μεγάλη βαθουλή πιατέλα στο κέντρο κι αραδιάστε τριγύρω τα κρεμμυδάκια και τα κάστανα.
========================================================================

Χοιρινό με Σέλινο

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό
1 φλιτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια νερό
1 μεγάλο μάτσο σέλινο
αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια
Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει
Ρίχνετε το κρεμμύδι και το μαϊντανό να τσιγαριστούν
Προσθέτετε και το κρέας και το τσιγαρίζετε
Ρίχνετε το νερό και το σέλινο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Αλατοπιπερώνετε
Σκεπάζετε και αφήνετε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου.
========================================================================

 Μοσχάρι κοκκινιστό
Υλικά:
1 κιλό κρέας από μοσχάρι
1/2 φλυτζάνι βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα τοματάκι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 ποτηράκι κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει
Προσθέτετε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζετε
Προσθέτετε το κρέας και το τσιγαρίζετε
Σβήνετε με κρασί
Προσθέτετε την ντομάτα και τον πελτέ
Ρίχνετε το σκόρδο και το μπαχάρι
Αλατοπιπερώνετε
Προσθέτετε 1 ποτήρι νερό
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του
========================================================================

Ντολμαδάκια αυγολέμονο με κιμά

Υλικά:
κιλό Κιμάς μοσχαρίσιος
3 ψιλοκομμένο Κρεμμύδια
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 ποτήρι του κρασιού Ελαιόλαδο
Ψιλοκομμένος Μαϊντανός
Ψιλοκομμένος Άνηθος
150 γρ. Ρύζι Καρολίνα
60 Αμπελόφυλα
100 γρ. Ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ζεστό Νερό
2  Αυγά
1 κουτ. γλ. Κορνφλάουρ
2 στιμένα Λεμόνια

Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ βάζετε τον κιμά, το λάδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
Ζεματίζετε για 1-2 λεπτά τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζετε.
Τα απλώνετε σε καθαρή επιφάνεια με τη γυαλιστερή όψη προς τα κάτω και βάζετε επάνω από 1 κουτ. γλ. γέμιση.
Γυρίζετε προς τα μέσα τα 2 πλαϊνά και περιχύνετε με το λάδι και το νερό, τα σκεπάζετε με ρηχό πιάτο (για να μην ανοίξουν), βάζετε καπάκι και σιγοβράζετε για 45-50 λεπτά να μείνουν με το ζουμί τους.
Σε κατσαρολάκι αδειάζετε το ζουμί από την κατσαρόλα και προσθέτετε το κορνφλάουρ και τον χυμό λεμόνι.
Σιγοβράζετε να πήξει η σάλτσα, βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το αυγό, ανακατεύετε γρήγορα και αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό. 
========================================================================

Γεμιστές κοτομπουκιές

Προετοιμασία: 20 λεπτά
Τηγάνισμα: 20 λεπτά

Υλικά για 12 μπουκιές (ορεκτικό)

1 συσκευασία φιλέτο στήθος νωπό κοτόπουλου (3 τεμάχια, βάρους 700 - 800 γρ.)
9 φέτες καλής ποιότητας χοιρινό ζαμπόν (βραστό ή καπνιστό ή κυκλαδίτικη λούτζα), κομμένες στη μέση
9 φέτες τυρί που να λιώνει εύκολα (ελληνική γλυκιά γραβιέρα ή κασέρι), κομμένες στη μέση
αλάτι
φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα

2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
100 ml φρέσκο γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Οδηγίες παρασκευής:

Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τα φιλέτα Νιτσιάκος και κόβουμε το καθένα οριζοντίως στη μέση. Τα χτυπάμε καλά με τον μπάτη (ειδικό ξύλινο σφυράκι για την κουζίνα), για να μαλακώσουν και να λεπτύνουν ομοιόμορφα.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε κάθε λεπτό κομμάτι σε 3 μικρότερα - έτσι θα έχουμε συνολικά 18 κομμάτια, ανάλογα με το πόσα φιλέτα περιέχει η κάθε συσκευασία. Τα αλατο-πιπερώνουμε. Επάνω σε κάθε κομμάτι κοτόπουλου απλώνουμε από 1 κομμάτι ζαμπόν (ή λούτζα) και 1 κομμάτι τυρί.

Τυλίγουμε το κομμάτι κοτόπουλου σε ρολό. Αν θέλουμε, στερεώνουμε τα ρολάκια με οδοντογλυφίδες, για να μην ανοίξουν.

Σε μια μικρή ή μέτρια, αλλά βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο - ιδανικά, 1 λίτρο, ώστε να φτιάξουμε μια αυτοσχέδια και πολύ αποτελεσματική φριτέζα. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, πρέπει να δείξει 175° C, αλλιώς δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία με ένα κομματάκι από ψίχα ψωμιού που θα ρίξουμε στο καυτό λάδι: πρέπει να αρχίσει να τσιτσιρίζει και να αφρίζει, αλλά να μη ροδίσει αμέσως).

Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα

Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά με το γάλα. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το αλεύρι και σε ένα άλλο τη γαλέτα. Παίρνουμε τα ρολάκια-κοτομπουκιές από κοτόπουλο και τα περνάμε πρώτα από το αλεύρι, προσεκτικά. Μετά τα βουτάμε γρήγορα στο αυγό και αμέσως μετά τα περνάμε από τη γαλέτα. Τα βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις των 3 κομματιών, και τηγανίζουμε κάθε δόση για 3 - 4 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά για να μην ανοίξουν.

Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα σερβίρουμε ζεστά. Ελέγχουμε αν το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί, κόβοντας ένα ρολό. Το ψαχνό πρέπει να είναι λευκό, χωρίς ροζέ σημεία, αλλιώς τηγανίζουμε για λίγο ακόμα, σε χαμηλότερη φωτιά.

Συνοδεύουμε με γιαούρτι, σκέτο ή αρωματισμένο με λίγη μουστάρδα και κάρυ.

===========================================================
Κυπριακοί κεφτέδες!

Είναι ζουμεροί και πεντανόστιμοι!
Η διαφορά τους από τους ελληνικούς είναι ότι δεν περιέχουν ψωμί ή φρυγανιά στο μείγμα τους αλλά πατάτες!
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κιμά
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 μεγάλες πατάτες τριμμένες
2 αυγά
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μερικά φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
3-4 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα
Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά μαζί εκτός από το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ομογενές μείγμα. Βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να απλωθεί στο μείγμα. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Tips : -Μόλις βάλουμε το μπέικιν πάουντερ τηγανίζουμε αμέσως.
-Τις πατάτες δεν τις στραγγίζουμε. Αν βγάλουν πολλά υγρά απλώς τα χύνουμε.
-Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος τρυπάμε ελαφρά τους κεφτέδες.



Δημοσίευση σχολίου