Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κύπρος, Γερμανία, Ρωσία και οι ΗΠΑ σφυρίζουν ανέμελα.

Αυτές τις μέρες βλέπουμε στη Κύπρο να παίζεται ένα παιχνίδι γεοστρατηγικής σημασίας, το οποίο δεν έχει να κάνει με το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί, που ούτως ή άλλως θα γίνει.



Οι λάθος χειρισμοί από τη πλευρά της κυπριακής ηγεσίας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, δίνοντας πάτημα στη Ρωσία να εκμεταλλευτεί τη συγκύρια που με αφορμή το κούρεμα, το οποίο ουδόλως επί της ουσίας απασχολεί την Ρωσική ηγεσία, αλλά το εκμεταλλεύεται στο έπακρο, μιας και μερικά εκατομμύρια που θα χάσουν κάποιοι Ρώσοι δεν κάνουν το αφτί του Κρεμλίνου να ιδρώσει.

Τούτο διότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας στη περίοδο που διανύουμε είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στη περιοχή – που σε γεοστρατηγικό επίπεδο, ο σχεδιασμός γίνεται με πρόβλεψη 25ετιας – με κύριο σύμμαχο σε αυτό τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στη παρούσα φάση, δεν βλέπουν σαν κύριο αντίπαλο τη Ρωσία, αλλά τη Κίνα η οποία είναι και η πραγματική υπερδύναμη των ημερών μας και αυτό επιβάλει στους επιτελείς της Ουάσιγκτον να αναζητήσουν νέους στρατηγικούς εταίρους στη περιοχή, ώστε να απελευθερώσουν δικές τους δυνάμεις, είτε αυτές είναι στρατιωτικές, είτε οικονομικές για να τις αναπτύξουν σε αλλά πεδία της σκακιέρας του διεθνούς γεοστρατηγικού γίγνεσθαι.

Από την άλλη για τη Ρωσία κύριος αντίπαλος είναι η Γερμανία, που παρ όλο του ότι έχει τεράστιες οικονομικές συναλλαγές με αυτή τη χώρα, μιας και το 40% της ενέργειας των Γερμανών προέρχεται από τον ευρασιατικό γίγαντα.

Στόχος λοιπόν των Ρώσων είναι η είσοδος τους από τη πίσω πόρτα στο ευρώ μέσω Κύπρου,  που εφόσον γίνει στον χρονικό ορίζοντα της διετίας,  θα είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό για της οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου.
Και ασφαλώς θα ενισχύσει τον ρόλο, έστω και συγκαλυμμένα της Ρωσίας έναντι των εταίρων, στη δημιουργία μακροπολιτικού σχεδιασμού.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οδηγούν τη Ρωσία να θέλει παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

Και σ’ αυτά πέραν της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, οι Ρώσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Κύπρου. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ρωσία βάζει ως όρο για οικονομική βοήθεια, 20% στη διαχείρισή του.

Επί πλέον θέλουν να γίνεται και ανεφοδιασμός των ρωσικών πολεμικών πλοίων από το Μαρί και των πολεμικών της αεροπλάνων από το αεροδρόμιο της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου», ενώ όπως έγινε γνωστό,  το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει διατάξει την παρουσία μόνιμου στόλου έξω από την Κύπρο!

Τα λάθη που έγιναν Κυπριακή ηγεσία έθεσε ένα δίλλημα, το οποίο δεν είναι δυνατόν να έχει αίσιο τέλος και το κούρεμα έστω κι από ένα ποσό και πάνω είναι επιβεβλημένο δεδομένου του ότι πλέον με το που θα ανοίξουν οι Κυπριακές τράπεζες, θα γίνει μια κυριολεκτικά αφαίμαξη τους από τους κατάθετες, μικρούς και μεγάλους.

Άλλωστε με βάση τις αποκαλύψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει ότι το κούρεμα των καταθέσεων ήταν προσυμφωνημένο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια.

Αυτό το αποκάλυψε στη γερμανική Βουλή, και η κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει από τις 23/11/2012 σε μέτρα όπως:

  1. Μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2018
  1. Περιορισμός των τραπεζών στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας και απόσυρσή τους από δραστηριότητες στο εξωτερικό (όπως η δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα)

  1. Συνεισφορά των μετόχων στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όπως και των καταθετών εσωτερικού και εξωτερικού, με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Τώρα ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προτείνει ένα  ηπιότερο κούρεμα καταθέσεων (από 50.000 ευρώ και άνω), σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου.

Αλλά και η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έχει ζητήσει την άμεση εξεύρεση λύσης στο θέμα της Κύπρου, επιμένοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να γίνει «βιώσιμος» ο τραπεζικός της κλάδος. «Επιθυμία μας είναι να μην επιβαρυνθούν οι επενδυτές που έχουν (καταθέσεις) κάτω από 100.000 ευρώ», δηλώνει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυπριακή κυβέρνηση για τη μη ψήφιση του κουρέματος στο Κοινοβούλιο και κατηγορώντας την ότι για το θέμα αυτό «είχε άλλες ιδέες».

Εν τω μεταξύ, αναμένεται ότι το θέμα της Κύπρου να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Μόσχα, όπου συνέρχεται η σύνοδος Ρωσίας-ΕΕ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου βρίσκετε στο χείλος του γκρεμού.
Κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: