Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιφάσεις της ΔΗΜΑΡ και η κοινωνική βάση της συντηρητικής παράταξης

Τα «ανοίγματα» των στελεχών του για διάθεση διαλόγου του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά διαδέχεται τώρα η έστω και χλιαρή επαναφορά του αιτήματος για εκλογές στο όνομα του κλεισίματος της ολομέλειας και της λειτουργίας της Bουλής με τα θερινά τμήματα.


Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα όσα υποστηρίζουν οι Χρυσαυγίτες για επαφές τους με στελέχη της ΝΔ και προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη φιλελεύθερη βάση της ΝΔ.

Ο διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης σε άρθρο του με τον τίτλο «ο εμφύλιος στη Δεξιά» σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ότι «Η προσπάθεια Σαμαρά να αποικήσει το κόμμα του με τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς «μετανάστευσης» αλλοιώνει το ιδεολογικό προφίλ της Ν.Δ. και την εγκλωβίζει στο άκρο του πολιτικού φάσματος. Μένει έκθετη η ιδέα να ιδρυθεί «νέα ευρωπαϊκή παράταξη», με άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο» και καταλήγει λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανασυσταθεί η πάλαι ποτέ κραταιά συντηρητική παράταξη. …Η κοινωνική βάση της συντηρητικής παράταξης δεν μαντρώνεται σε σχήματα ακροδεξιάς αναφοράς».

Απ’ την Κουμουνδούρου είναι σαφές ότι θέλουν να δώσουν ώθηση σε διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σύστημα.

Αν και δεν κοινοποιείται στα πολιτικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η, με πολύ προσεχτικά βήματα, προσέγγιση του ΚΚΕ ώστε στις προσέχεις εκλογές να υπάρχει μία αριστερή πολιτική πλατφόρμα (όχι σε επίπεδο συγχώνευσης κομμάτων) ώστε να είναι δυνατή η επικράτηση μίας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Με μισόλογα στην αρχή, με ψίθυρους στη συνέχεια και πιο ανοιχτά από χθες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ άρχισαν να μιλάνε πλέον για μία πολιτική σύμπραξη, συμμαχία και συνεύρεση των δύο κομμάτων της Αριστεράς.

Ωστόσο τα ανοίγματα αυτά προς το Κέντρο και η προσπάθεια να «συνομιλήσουν» με τη φιλελεύθερη Δεξιά αλλά και δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας όπως γίνεται αντιληπτό και από τις διεργασίες στη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ δημιουργούν προβλήματα και στο εσωτερικό του, τα οποία προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρύψει κάτω απ’ το χαλί.
Ακόμα και η Αριστερή Πλατφόρμα που φαίνεται να αντιδρά σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς αποφεύγει να σηκώσει ευθέως και δυνατά το θέμα και περιορίζεται σε «περιφερειακά πυρά» μέσω τρίτων.
Άλλωστε η αποτυχία της να εκλέξει δικό της ευρωβουλευτή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται από κάποιους ότι δημιουργεί μια αποδυνάμωσή της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και στο άλλο κόμμα της αριστεράς τη ΔΗΜΑΡ έχουν βγει τα μαχαίρια με τον Σπύρο Λυκούδη  εξαπέλυσε χθες Πέμπτη εναντίον του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο οποίος είχε πει ότι η πρωτοβουλία Λυκούδη για την κεντροαριστερά είναι κίνηση μνημονιακή.
Μαλιστα ο κ. Λυκούδης Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ είπε ότι «εγώ δεν φεύγω από το κόμμα μου».


Εξέφρασε όμως το φόβο του μήπως «η ΔΗΜΑΡ απομακρυνθεί από μένα με κατεύθυνση το ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: