Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ αποφάσισε να ψηφίσει παρών και αιτιολογεί την στάση του κόμματος


Συνεδρίασε χθες η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τη στάση του κόμματος στις επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή.


Η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής που πρότεινε "παρών" στο πολυνομοσχέδιο και θετική ψήφο στον προϋπολογισμό συγκέντρωσε 77 ψήφους.
Η πρόταση που διατυπώθηκε για "ναι" και στις δύο ψηφοφορίες συγκέντρωσε 26 ψήφους. Υπήρξαν επίσης και 6 λευκά. Συνολικά ψήφισαν 109 μέλη.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

Η ΔΗΜ.ΑΡ., από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, συμμετείχε σε συχνές και διαρκείς συνεδριάσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο τη διαμόρφωση του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων.

Μέσω αυτής της συμμετοχής, η ΔΗΜ.ΑΡ. κατέθεσε τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις διαφωνίες της καθώς και τις αντιπροτάσεις της αναφορικά με μια σειρά μέτρων όχι μόνο δημοσιονομικού αλλά και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επιγραμματικά , η ΔΗΜΑΡ είχε από νωρίς επισημάνει την ανάγκη υιοθέτησης ορισμένων βασικών τροποποιήσεων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής επιμήκυνσης. Ειδικότερα είχε τονίσει την ανάγκη:

1.      Να υπάρχει χρονική επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 έτη.
Η ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης είχε τεθεί από εμάς από το Νοέμβριο του2011. Η εμπειρία έδειξε ότι ο  εμπροσθοβαρής  χαρακτήρας των μέτρων που εφαρμόστηκαν ενίσχυσε την ύφεση και συνέβαλε στη μη κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.
Η χρονική επιμήκυνση δεν  σημαίνει απλά το «άπλωμα» των μέτρων σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα αλλά διευκολύνει τη σύνδεση του προγράμματος προσαρμογής με αναπτυξιακές παρεμβάσεις, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε οι περικοπές που θα χρειαστεί να γίνουν να είναι μικρότερες. 
Η χρονική επιμήκυνση αναμένεται να εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα , αφού ήδη γίνεται συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από αυτήν.

2.      Νέα σχέση μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν αμφισβήτησε την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο τόνισε ότι εκτός από τη χρονική διάσταση (επιμήκυνση) πρέπει να επανεξεταστεί η συμμετοχή του σκέλους  μείωσης δαπανών στην κάλυψη του στόχου. Εναλλακτικά, η ΔΗΜ.ΑΡ. υποστήριξε ότι μεγαλύτερο ειδικό βάρος πρέπει να έχει το σκέλος της αύξησης των εσόδων  μέσω της καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
Προς αυτή την κατεύθυνση διεκδίκησε στο πρόγραμμα των 11,5 δις να συμπεριληφθούν και φορολογικά μέτρα. Αυτό επιτεύχθηκε σε μικρό βαθμό και έτσι το σκέλος των  μειώσεων στις δαπάνες  θα είναι μικρότερο κατά 1 δις περίπου.
Παρά τη μη πλήρη ένταξη αυτής της λογικής στο σχεδιασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής , παραμένει μια επιδίωξη που μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη μέσα από την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων και εκτελεστικών πράξεων για την αύξηση των εσόδων του κράτους. 
         
3.      Ρήτρα  Ισοδυνάμων / Ρήτρα αντικατάστασης.
Η πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΜ.ΑΡ για ένταξη στο πακέτο της πρόβλεψης για ρήτρα αντικατάστασης σημαίνει ότι για ένα τμήμα μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών.
Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικής σημασίας για τη ΔΗΜΑΡ οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.  Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες και αναμένεται να πάρει και άλλες. Ενδεικτικά, η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, εγκαινίασε ένα κύκλο τακτικών συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της φορολογικής διοίκησης και εμπλέκεται ενεργά στη διαμόρφωση των φορολογικών προτάσεων της κυβέρνησης μέσω της συμμετοχής της στις σχετικές διακυβερνητικές επιτροπές.
Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η χρονική κατανομή των μέτρων παραμένει εξαιρετικά εμπροσθοβαρής, γεγονός που μπορεί να ακυρώσει στη πράξη τόσο τη ρήτρα ισοδυνάμων όσο την πιθανολογούμενη επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιζητούμε ότι μετά την αναδιαπραγμάτευση θα επανατεθεί το θέμα της χρονικής κατανομής των περικοπών με διαφορετική λογική.

4.      Έμφαση στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Βασική επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ ήταν για την επίτευξη του στόχου του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού,  να υπάρχει το μέγιστο δυνατό βάρος  σε μέτρα εξυγίανσης και εξορθολογισμού.
Είναι γνωστό βεβαίως ότι το τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά σε μισθούς όπως και το τμήμα που αφορά στο λεγόμενο κοινωνικό προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που κάνει αδύνατη τη μη περικοπή τους εφόσον βεβαίως έχει γίνει η βασική επιλογή της μείωσης των δαπανών.
Κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων οι σχεδιαζόμενες μειώσεις των δαπανών λειτουργίας ήταν πολύ μικρότερες. Η ΔΗΜ.ΑΡ. επέμεινε ότι η μείωση των λειτουργικών δαπανών της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι μεγαλύτερη προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Αντίστοιχα, έδωσε σημαντική έμφαση στην ενσωμάτωση μέτρων εξοικονόμησης που συνιστούν αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς. Στο επίκεντρό των προτάσεων της βρέθηκαν τομείς όπως η υγεία συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακευτικής δαπάνης και η μείωση των στρατιωτικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

5.      Ενστάσεις στην προώθηση μέτρων
Η ΔΗΜ.ΑΡ. έθεσε μια σειρά από ενστάσεις σε μέτρα.  Ορισμένα από αυτά μπορέσαμε να αποτρέψουμε και άλλα  όχι. 

Σε ποια θέματα ήταν καθοριστική η συμβολή της ΔΗΜΑΡ
Μέτρο         Αποτέλεσμα

Επιβολή πλαφόν 1.500€ για ετήσια νοσήλια ανά άτομο. Το μέτρο ουσιαστικά θα καταργούσε το δωρεάν χαρακτήρα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.           Εγκαταλείφθηκε .

Αύξηση  ελάχιστων ενσήμων σύνταξης  (4.500 σε 6.000)          Δεν συμπεριελήφθη

Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για ξενοδοχοϋπάλληλους, οικοδόμους, καθηγητές, ηθοποιούς           Δεν συμπεριελήφθη

Επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά    Δεν συμπεριελήφθη

Κατάργηση της χορήγησης δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές     Δεν συμπεριελήφθη

Απολύσεις 15.000 υπαλλήλων εντός του 2012

Απεφεύχθη η απαίτηση για καθιέρωση πολιτικής συστηματικών απολύσεων           Περιορίστηκε στις 2.000/

Σημαντικές μειώσεις στα αναπηρικά επιδόματα        Δεν συμπεριελήφθη

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης/ Ζητείται επίμονα η θέσπιση μεταβατικών διατάξεων  Δεν έγινε αποδεκτό προς το παρόν

6.      Η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη
Για τη ΔΗΜ.ΑΡ. το κέντρο του οικονομικού προβλήματος είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης.
Η ανάσχεσή της δεν μπορεί να γίνει με μειώσεις εισοδημάτων και αυξήσεις της φορολογίας χαμηλόμισθων, αφού αυτές οι λύσεις ευθέως αντιστοιχούν σε μείωση της κατανάλωσης . ‘Έτσι αφενός ανατροφοδοτείται η ύφεση, αφετέρου μειώνονται τα έσοδα του κράτους.

Λύση μπορεί να προέλθει μέσα την προώθηση ενός σχεδίου 
Η κύρια προσοχή πρέπει να δοθεί στην εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας . Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν προωθηθεί η ανασυγκρότηση της χώρας με νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση και αξιοποίηση οικονομικών δυνάμεων και επενδυτικών πόρων μέσα από το ΕΣΠΑ, τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και η διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών πόρων σε εφαρμογή των διακηρύξεων του Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ.
Mega Casino gametwist

Δεν υπάρχουν σχόλια: