Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ο Τσίπρας κυβερνά και ο Καραμανλής διοικεί

Μήπως λέω έτσι άπλα ο Καραμανλής βρίσκετε πίσω απ όλες τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την περίοδο που διανύουμε πολίτικα και που βεβαίως είναι μια περίοδος εντόνων πολιτικών και οικονομικών διαπραγματεύσεων;Μήπως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για τη κυβέρνηση μέσω των όλων όσων θα διαπραγματευτούν να στήσει στη γωνία τους καναλάρχες, ή κάτι άλλο κρύβετε πίσω απ αυτή κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ; 

Αλλά για να δούμε ποσό μοιάζουν οι κινήσεις του Α. Τσίπρα με αυτές του Καραμανλή, που με τη σειρά του τις είχε διδαχτεί από τη Α. Παπανδρέου, ας πάρουμε μια ιδιαιτέρως βαρυσήμαντη απόφαση που άφορα το θέμα της εκλογής Πρόεδρου Της Δημοκρατίας, που εάν και με βάση το  Σύνταγμα θα μπορούσε άνετα να εκλέξει έναν αριστερό, πρότεινε έναν δεξιό, ας το αναλύσουμε λίγο και ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα του.

 Όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρ. Παυλόπουλο σκέφτηκαν όλοι το ίδιο πράγμα: «Α, μάλιστα, τον έπεισε ο Καραμανλής!».

Η επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου ήταν  η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της τακτικής επικοινωνίας που διατηρούν Τσίπρας και Καραμανλής τα τελευταία χρόνια, ενώ φαινομενικά μοιάζει να κινούνται σε διαφορετικούς κόσμους.

«Αν δεν ήταν στη μέση ο Καραμανλής, δεν υπήρχε περίπτωση να προτείνει Παυλόπουλο ο Τσίπρας» υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί, εκφράζοντας ακόμη και τώρα την έκπληξή τους για την εξέλιξη αυτή, για την οποία ο κ. Τσίπρας επέδειξε απόλυτη αποφασιστικότητα να την επιβάλει στο εσωτερικό του κόμματός του.

Από πού όμως ξεκινά η σχέση του Τσίπρα με τον Καραμανλή; Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται: «Από πολύ παλιά». Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή θυμούνται τον πρώην πρωθυπουργό να τους λέει μετά την ήττα του στις εκλογές του 2009 και ενώ είχε εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ:

«Αυτός που θα κάνει κούρσα είναι ο Τσίπρας. Θα γράψει ένα ποσοστό στις επόμενες εκλογές που θα τρίβετε τα μάτια σας». Ο κ. Τσίπρας είχε  τότε ένα ποσοστό 4,60% με 13 έδρες στη Βουλή. Όταν άκουγαν λοιπόν οι συνομιλητές του Καραμανλή να τους προβλέπει ο ίδιος ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι διψήφιο το ποσοστό, νόμιζαν αρχικώς ότι δεν ήξερε τι έλεγε.

Μέχρι που ήρθαν οι εκλογές του 2012 και ο Καραμανλής δικαιώθηκε. Αλλά από το 2009 ως το 2012 Καραμανλής και Τσίπρας θα πρέπει να συναντήθηκαν πολλές φορές. Πάντοτε με απόλυτη μυστικότητα και πάντοτε σε σπίτια όπου δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν αδιάκριτα μάτια.

Οι δύο πολιτικοί οικοδόμησαν μια σχέση την οποία μόνο οι δυο τους γνωρίζουν και την οποία δεν αποκαλύπτουν ούτε στους στενότερους συνεργάτες τους. Ιδιαίτερα μετά το 2012 οι συνεργάτες του Τσίπρα έβλεπαν πολλές φορές στις κινήσεις του τη στρατηγική Καραμανλή.

Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής έχει μεταδώσει στον κ. Τσίπρα πολιτικές συμπεριφορές όπως η μετριοπάθεια και οι εντυπωσιακές πολιτικές κινήσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε πολλές ομοιότητες με την πρώτη ομιλία του κ. Καραμανλή τον Μάρτιο του 2004.

Βέβαιον επίσης είναι ότι ο Τσίπρας ήθελε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Συνομιλητές του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι τον πίεσε ασφυκτικά να αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε μέχρι τέλους. «Αν ταυτιστούμε  εμείς οι δύο, αυτός που θα χάσει θα είσαι εσύ» φέρεται να είπε κάποια στιγμή στις αρχές της γνωριμίας τους ο Καραμανλής στον Τσίπρα. Και φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.

«Ο Τσίπρας στεναχωρήθηκε που ο Καραμανλής του είπε "όχι"» εκμυστηρεύθηκε  κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Ίσως ο Καραμανλής αρνήθηκε επειδή είναι και δική του άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να σηματοδοτεί την εθνική συνεννόηση. Και πιθανώς δεν ήθελε να πιστέψει κανείς ότι διατηρεί υστερόβουλα αυτή την άποψη.

Αλλά και στην περίπτωση του Προέδρου ο Τσίπρας κινήθηκε όπως ο Καραμανλής.
Άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι ο Αβραμόπουλος, όπως ο Καραμανλής άφηνε να εννοηθεί ότι θα επιλέξει τον Απ. Κακλαμάνη. Επέλεξε έναν πολιτικό από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος όμως είχε αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, όπως έκανε και ο Καραμανλής με τον Παπούλια. Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι τελικώς ο Τσίπρας επέλεξε τον στενότερο συνεργάτη του Κ. Καραμανλή.
Είναι βέβαιο λοιπόν ότι Καραμανλής και Τσίπρας θα συνεχίσουν να αλληλοσυμβουλεύονται.

Κι όλα αυτά διότι από τη πλευρά του Καραμανληκού περιβάλλοντος, δεν έχουν κανένα σεβασμό στη πολίτικη οντότητα του Α. Σαμαρά, διότι εκτός του ότι θεωρούν τον πρώην πρωθυπουργό ως ένα πολιτικό με μικρή εμβέλεια, έχουν και σοβαρά παραπόνα για την μονοσήμαντη στάση που μετά την εκλογή του άσκησε στη διαπραγμάτευση – που ούτος ή άλλως δεν έγινε – για το χρέος, βέβαια ορισμένα φερέφωνα της Σαμαράκης συνιστώσας της ΝΔ – που κάποτε ήταν κομουνιστές, μετά έγιναν νεοφιλελεύθεροι, αργότερα ακροδεξιοί και τελικά κατέληξαν Σαμαρικοί και έχει ο Θεός τι άλλο θα δούμε -   όπως ο κ. Κύρτσος που βάλουν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μετά τη συμμετοχή του πρώτου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, που έλαβε χώρα στη Βουλή το μεσημέρι του Σαββάτου γράφοντας στο tweeter:

«Λογική η παρουσία Παυλόπουλου στην επιτροπή για το χρέος. Με τόσους διορισμούς συνέβαλε στην αύξησή του», έγραψε συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Τι δεν κατάλαβαν με τη μη πρόσκληση των άλλων κομμάτων;
Που θέλουν να οδηγήσουν τη πολίτικη ατζέντα;
Γιατί δεν έγινε χαμός πολίτικος, αλλά όλοι κράτησαν μετριοπαθή στάση;

Ποιο είναι το ανάγνωσμα ότι ο Καραμανλής δεν έχει εμπιστοσύνη στη ΝΔ των ακραίων στοιχείων το ένα και δεύτερο στην αντεθνική στάση του Σαμαρά έναντι της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: