Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Σοβαρές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Σ. Κοντονή για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Οι αλλαγές στις διατάξεις του αθλητικού νομού που φέρνει προς ψήφιση στη βουλή ο υφυπουργός αθλητισμού Σ. Κοντονής θα είναι θηλιά στο λαιμό των ΠΑΕ εκείνων που κατεβάζουν στρατούς στις κερκίδες των γηπέδων της Σουπερ Λιγκ Και Φουτμπάλ Λιγκ μιας και προβλέπονται σημαντικές τροποποιήσεις στριμώχνοντας τις ΠΑΕ στα θέμα των καμερών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.


Οι διατάξεις που αποδομούν το «σύστημα ΕΠΟ»

Στο αρ. 5 παρ. 1 προβλέπεται ότι «όλα τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, αποτελούνται εφεξής μόνο από τακτικούς δικαστές», κάτι που σημαίνει ότι παύει το μεικτό σύστημα που διατηρούσε η ΕΠΟ και οι επαγγλματικές λίγκες με τη συμμετοχή συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων με τους τελευταίους να έχουν την πλειοψηφία.

Στο αρ. 5 παρ. 2 προβλέπεται ότι οι τακτικοί δικαστές και εισαγγελείς στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου «ορίζονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου». Επομένως η ΕΠΟ καθώς και οι δύο λίγκες χάνουν το δικαίωμα να ορίζουν αυτές τα μέλη των επιτροπών υπό διαδικασίες που τις περισσότερες φορές ήταν «θολές».

Στο αρ. 5 παρ. 3, 4 και 5 προβλέπεται η κατάργηση άρθρων και «ειδικών διατάξεων» παλαιότερων αθλητικών νόμων που εξαιρούσαν το ποδόσφαιρο από τη δομή του αθλητικού δικαιϊκού συστήματος που ίσχυε για όλα τα υπόλοιπα αθλήματα και συνιστούσε –ενδεχομένως καταχρηστική- διάκριση υπέρ του ποδοσφαίρου.

Στο αρ. 8 παρ. 5 καταργείται διάταξη του νόμου του 2007 που εξαιρούσε τη δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο των αποδυτηρίων των ομάδων και των διαιτητών στους παρατηρητές της ΔΕΑΒ.

Οι διατάξεις που στριμώχνουν τη Σούπερ Λίγκα

Στo αρ. 2 παρ. 3 προβλέπεται ότι «σε αθλητικές εγκαταστάσεις που κατά τη δημοσίευση του παρόντος έχουν εγκατασταθεί, με πρωτοβουλία των χρηστών τους, αντίστοιχα ηλεκτρονικά συστήματα, δικής των επιλογής, οι χρήστες αυτοί, Τ.Α.Α. και Α.Α.Ε., υποχρεούνται, με δική τους φροντίδα, ευθύνη και δαπάνες, να διασφαλίσουν, πέραν της καλής λειτουργίας των, τη συμβατότητα αυτών των συστημάτων και τη σύνδεσή τους με τα κεντρικά συστήματα που προβλέπονται στις ανωτέρω διατάξεις των άρθρων 41 Ε' και 41Γ' του ν. 2725/1999 και των προαναφερόμενων υπουργικών αποφάσεων, έως την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016.

Η διάταξη αυτή σημαίνει ότι οι ΠΑΕ πρέπει με δικά τους έξοδα να ευθυγραμμιστούν με το «κεντρικό σύστημα διαχείρισης» που αφορά τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, χωρίς τη λειτουργία των οποίων, όπως προβλέπεται σε άλλη διάταξη θα απαγορεύεται η συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα.

Στο αρ. 2 παρ 9 καταργείται διάταξη παλαιότερου αθλητικού νόμου που βάρυνε το κράτος με τα έξοδα δαπάνης των καμερών και του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πλέον η δαπάνη μεταφέρεται στη Σούπερ Λίγκα. Όπως ανφέρεται χαρακτηριστικά «οι δαπάνες στις οποίες έχει υποβληθεί η ΓΓΑ, έως τη δημοσίευση του παρόντος, για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση των προαναφερομένων συστημάτων, βαρύνουν τις οικείες διοργανώτριες Αρχές".

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι οι διατάξεις περί καμερών και ηλεκτρονικού εισιτηρίου ισχύουν για όλα τα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ καθώς και για τους αγώνες κυπέλλου. Δείτε εδώ όλο το νομοσχέδιο

Πηγή: soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: