Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Το όραμα της ελληνικής ΑΟΖ πλησιάζει

Tου Θεόδωρου Καρυώτη
Δύο πρόσφατα γεγονότα μας δίνουν ελπίδες ότι η ώρα της ΑΟΖ πλησιάζει.
Η απόφαση του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Βαγγέλη Βενιζέλου, να ζητήσει από την κυβέρνηση της Κύπρου να στείλει στην Αθήνα μια ομάδα ειδικών στα θέματα...
ανακήρυξης και οριοθέτησης ΑΟΖ για να ενημερώσει τους Έλληνες ειδικούς του υπουργείου του. Αναμφίβολα η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την πολυπόθητη ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ που έπρεπε να είχε συμβεί στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.
Η πρωτοβουλία της Ελληνίδας επιτρόπου στην Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρίας Δαμανάκη, να ανοίξει μια κουβέντα για τη γαλάζια ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλλοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια σημαντική έκθεση με τίτλο «Κόστος και όφελος από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο», όπου υπάρχουν σαφείς αναφορές στο δικαίωμα των κρατών-μελών να ανακηρύσσουν ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Υπάρχει, βέβαια, μια σαφής αναφορά στο ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορά τους σε συνεννόηση με τους γείτονές τους. Αυτό βέβαια ήταν περιττό γιατί το Δίκαιο της Θάλασσας ξεκάθαρα αναφέρει ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι μονομερής πράξη, ενώ αντίθετα η οριοθέτηση δεν μπορεί να είναι μονομερής πράξη, άρα πρέπει να γίνεται με συνεννόηση με τα άλλα παράκτια κράτη που συνορεύει.
Περιμένω την ανακήρυξη της ΑΟΖ εδώ και 31 χρόνια τώρα και ελπίζω το όραμα μου αυτό σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Γράψου τώρα στο Newsletter και κέρδισε μια δωροεπιταγή 50€ Απ το supermarket της επιλογής σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: