Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Σαμαρά να προκαλέσει πολιτική κρίση;

Με τη χθεσινή του απόφαση ο πρωθυπουργός προκάλεσε ανοιχτή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ  ρισκάροντας μια πολίτικη ρήξη που πιστεύει ότι τελικά θα αποφευχθεί.
Ο Πρωθυπουργός παίζει κυριολεκτικά τα ρέστα του, επιχειρώντας να τα κερδίσει ή να τα χάσει όλα.


Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι τη δημοκρατική νομιμοποίηση μπορεί να την αντλήσει όχι κατ΄ ανάγκη από μία προσφυγή στις κάλπες, αλλά από την σιωπηλή έστω κοινωνική αποδοχή της πολιτικής πυγμής που εφαρμόζει.
Ταυτόχρονα θέλει να ασκήσει πίεση σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να στηρίξουν απόλυτα τις επιλογές του, μεταθέτοντας τους την ευθύνη για ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης.

Διότι αυτή τη στιγμή ξέρει πολύ καλά ότι το μοναδικό κόμμα που στηρίζει τις επιλογές του για την ΕΡΤ είναι η Χρυσή Αυγή, κάτι το οποίο δεν θέλουν να δουν μέσα στη κυβέρνηση, 'φανταστείτε  να πάμε σε ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στη Βουλή και να συμπλέουμε με την Χρυσή Αυγή; Αναρωτιούνται κυβερνητικοί κύκλοι.

Εξίσου έντονος είναι κι ο προβληματισμός στους βουλευτές της Ν.Δ. με την εικόνα πολιτικής αποσταθεροποίησης εμφανίζει από χθες το βράδυ η κυβέρνηση και η ίδια η χώρα, μετά την αιφνίδια απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ

Απ’ το ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν ότι κι αν παραιτηθεί, Ο κ. Σαμαρας η Βουλή αυτή μπορεί να δώσει νέα κυβέρνηση.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ.Σκανδαλίδης, ο κ.Κακλαμάνης και η κ.Γεννηματά θεωρούν ότι δεν πρέπει να υποκύψουν στον εκβιασμό Σαμαρά.

Αντιτείνουν ότι αν ο κ.Σαμαράς παραιτηθεί η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών εντολών προκειμένου να αναδειχθεί κυβέρνηση.
Και τότε θα κατατεθούν και προτάσεις ακόμα και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως αναφέρουν.

Σε μία τέτοια περίπτωση το δίλημμα θα μεταφερθεί στη Ν.Δ και τον κ. Σαμαρά , όπως επισημαίνουν οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν μία νέα κυβέρνηση ή θα την καταψηφίσουν και θα προκαλέσουν αυτοί εκλογές.

Η δεινή όμως θέση του πρωθυπουργού δεν του αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών διότι μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ, που προκλήθηκε από το βέτο του Βερολίνου και της Κομισιόν, την έκθεση του ΔΝΤ, που μιλάει ξεκάθαρα για λάθος πρόγραμμα και την ανάγκη νέου κουρέματος, ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι τα περιθώρια στενεύουν.
Ο βαρύς φόρος για τα ακίνητα, που θα είναι πλέον μόνιμος αλλά και ένα πακέτο νέων μέτρων που θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα το φθινόπωρο, απαιτούν δημοκρατική νομιμοποίηση και μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι η τρόικα θα ζητήσει νέα μέτρα το φθινόπωρο και θέλει από τώρα να κάμψει τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.
Αν δεν τα καταφέρει ο πολιτικός του χρόνος θα μειωθεί δραματικά και ενδέχεται να μην μπορέσει να φτάσει ούτε μέχρι τις ευρωεκλογές.

Γι αυτό με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που αναμένεται να καταθέσει, ίσως και εντός της ημέρας, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σταμάτης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα δώσει σε αυτό, το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και θεωρούν ότι ο Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης δεν θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε ρήξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι θέλουν να τους εκθέσουν ακόμα περισσότερο, διαρρέοντας ότι ήταν ενήμεροι για το κλείσιμο της ΕΡΤ και ότι το θέμα είχε συζητηθεί και σε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Αν το νομοσχέδιο καταψηφιστεί ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει εκλογές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποβάλλοντας την παραίτησή του και χρεώνοντας την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.


Στην πραγματικότητα, η αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος, η ύφεση που βαθαίνει, τα δύσκολα που είναι μπροστά, ο νέος φόρος στα ακίνητα, και η έλλειψη σχεδίου για τη χώρα ,ωθεί τα κόμματα σε πολιτικούς τακτικισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: