Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Στη δίνη των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγο της ανάλγητης δημοσιονομικής πολιτικής που ακλουθείτε, ως φυσικό επακόλουθο θα έχει την αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και κατ επέκταση προς τους δανειστές.



Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της κυβέρνησης να ακολουθίση την απαιτουμένη από τη τρόικα οικονομική πολίτικη οπότε σαν άμεσο επόμενο μέτρο θα είναι το κούρεμα των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών.

Κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στη Κύπρο, χωρίς κάνεις να γνωρίζει ακόμα τι αντίκτυπο θα έχει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, διότι στο ελληνικό αντίστοιχο σύστημα τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

Άλλωστε λόγο του κουρέματος των καταθέσεων στη Κύπρο οι ζημιές θα ανέλθουν σε 15 δισ.€ ετησίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με έκθεση αναλυτών της Barclays Plc, εξαιτίας της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. 

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν υψηλότερο επιτόκιο για καταθέσεις άνω των 100.000€ για να προσελκύσουν καταθέτες, γεγονός που θα τους κοστίσει γύρω στα €15 δις ετησίως ή ποσοστό 11% από τα ετήσια κέρδη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: