Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Βρέθηκαν νέες μορφές ζωής στα βάθη τις Ανταρκτικής

Νέες Μορφές ζωής ανακάλυψαν Ρώσοι επιστήμονες και όχι στο διάστημα αλλά στον ίδιο μας τον πλανήτη και συγκεκριμένα στη Ανταρκτική.Μη φανταστείτε τίποτα πράσινα ανθρωπάκια, αλλά άγνωστα, όπως τα χαρακτηρίζουν, βακτήρια.


Σε μεγάλο βάθος κάτω από τους πάγους της ανταρκτικής, σε περίπου 4 χιλιόμετρα υπαρχή η λίμνη Βοστόκ – αν και έχουν ανακαλυφθεί άλλες 368 λίμνες – η οποία είναι η μεγαλύτερη και καταλαμβάνει μια έκταση 15.690 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

H λίμνη Βοστόκ είναι ένας μεγάλος όγκος γλυκού νερού που εδώ και 14 εκατομμύρια χρόνια παραμένει θαμμένος.
Οι πρώτοι που είχαν ενδείξεις ύπαρξης όγκων γλυκού νερού σε υγρή μορφή κάτω από τους πάγους ήταν οι Βρετανοί στις αρχές τις δεκαετίας του 70

Οι Ρώσοι επιστήμονες που κατάφεραν με ειδικά γεωτρύπανα να τρυπήσουν τους πάγους πάνω από την υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής και να φτάσουν σε αυτή για να τη μελετήσουν ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κάποιες νέες μορφές ζωής. Στα δείγματα εντοπίστηκαν βακτήρια, τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν μορφές ζωής που δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Γη.

Η ανακοίνωση που έβγαλε  ο Σεργκέι Μπουλάτ, του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης λέει τα εξής:
«Αφού αποκλείσαμε όλους τους πιθανούς εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να είχαν μολύνει τα βακτήρια, ελέγξαμε το DNA τους και είδαμε ότι δεν είναι συμβατό με κανένα άλλο γνωστό είδος. Η ομοιότητα του γενετικού υλικού με εκείνο γνωστών ειδών ήταν μικρότερη από 86%, ποσοστό ουσιαστικά μηδενικό όταν μιλάμε για έρευνα DNA.  Όταν το επίπεδο της ομοιότητας είναι μικρότερο από 90% πρακτικά μιλάμε για άγνωστο είδος. Αν αυτά τα βακτήρια τα είχαμε εντοπίσει στον Άρη τότε χωρίς καμιά αμφιβολία θα μιλούσαμε για αρειανή ζωή. Ομως πρόκειται για γήινο DNA. Αυτές τις μορφές ζωής θα τις χαρακτηρίσουμε είτε μη εντοπισμένες είτε μη ταξινομημένες»

H λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική είναι ένας μεγάλος όγκος γλυκού νερού που εδώ και τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια παραμένει θαμμένος κάτω από σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα πάγου. Από τις περίπου 370 λίμνες γλυκού νερού που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια κάτω από το κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής, η λίμνη Βοστόκ είναι μακράν η μεγαλύτερη, με έκταση 15.690 χιλιομέτρων.
Κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: