Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το «Δωδεκάθεο» κι οι Νεοέλληνες (Βίντεο)

Ίσως με το πέρασμα του χρόνου να θεωρείται από πολλούς ότι η θρησκεία του «Δωδεκάθεου» έχει εξαφανιστεί ή εντελώς ατονήσει είναι όμως έτσι;Τι λένε τα στοιχειά;Ποιοι είναι οι άνθρωποι που ακλουθούν το «Δωδεκάθεο»;Ποιες είναι οι απόψεις τους;



Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου.
Οι Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία.
Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά π.χ. ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ήταν οι μεγαλύτεροι θεοί, ενώ ο Διόνυσος ήταν μικρότερος θεός.
Το δωδεκάθεο είναι έννοια που σχηματίστηκε από δυτικούς λόγιους τον 16ο-17ο αιώνα και έχει εμφανιστεί με διάφορες συνθέσεις ανάμεσα σε 14 θεούς.

Οι κινήσεις και τα άτομα που συναποτελούν το νέο ρεύμα διεκδικούν μια πραγματική βάση «πιστών» και θεωρούν δικαίωμά τους να τελούν τα δικά τους «μυστήρια», σε ανοιχτούς και δημόσιους χώρους.
Οι σχετικές τελετές έχουν ήδη αρχίσει.
Ντυμένοι με χλαμύδες και ακολουθώντας ένα τυπικό που βασίζεται σε αρχαία κείμενα, οι οπαδοί του ρεύματος έχουν αρχίσει να λατρεύουν το Δωδεκάθεο, να «θύουν» στον Απόλλωνα και να προσαρμόζουν τη σύγχρονη καθημερινότητα στις επιταγές του χαμένου «κλέους».

Το «Δωδεκάθεο» είναι θρησκεία αντίληψης και όχι πίστης, γι' αυτό και εξελίσσεται από την γέννησή του μέχρι σήμερα, δεχόμενο της αντιλήψεις των νέων γενεών αφομοιώνοντας και θεοποιώντας της νέες πνευματικές κατακτήσεις .
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ειδικά σ' αυτήν την θρησκεία μπόρεσαν να αναπτυχθούν ανενόχλητα οι επιστήμες, η φιλοσοφία, και η μεταφυσική σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: