Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ο Στουρνάρας πανηγυρίζει… θα δικαιωθεί άραγε;


«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η χώρα μας Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη, καθώς η απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπογράμμισε ότι «είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά».

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι «χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες».

Οι αποφάσεις του Eurogroup


Στις 12 ή 13 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί η μεγάλη δόση των 31,2 δισ και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για πιστώσεις τραπεζών και για πληρωμή του χρέους του ελληνικού δημοσίου προς επιχειρήσεις (3,5 δισ).

Το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες για να δώσει άλλα 3,2 δισ. εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η πρώτη απο τις επόεμενες δόσεις θα αποδεσμευθεί μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, μέσα στον Ιανουάριο.


Το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για μείωση του χρέους στο 124% το 2020, ενώ προβλέπεται μείωση κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Οι επιπλέον παρεμβάσεις προβλέπεται να είναι της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους θα γίνουν ώς εξής:

- Μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα διμερή δάνεια, με ψαλίδισμα του περιθωρίου από το 1,5% στο 0,5% όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%.

- Άλλα 11 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από επιστροφή κερδών που έχει η ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.

- Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αναμένεται να γίνει στο 35% της αξίας τους.

Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί τμηματικά σε τρία μέρη. Πρόκειται, πιθανότατα, για τα αναμενόμενα 31,5 δισ. του Νοεμβρίου, τη δόση του περασμένου Σεπτεμβρίου και εκείνη του ερχόμενου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον κοινοτικό Επίτροπο κ. Ρεν, η εκταμίευση των δύο δόσεων του προγράμματος το α' τρίμηνο του 2013 θα είναι σε συνάρτηση με την πορεία των φορολογικών αλλαγών που θα γίνουν στην Ελλάδα.

Επίσης, τονίστηκε πως όλα τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και τα πρωτογενή πλεόνασματα θα πηγαίνουν απευθείας σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ο οποίος, όπως είναι γνωστό θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: