Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ελλάς: Ζητείται ελπίδα – Ανοίξτε ένα παράθυρο στο φως


Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια στις 18 Οκτωβρίου 1981, ήταν η μέρα που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48% αφήνοντας πίσω κατά πολύ το κυβερνών κόμμα της ΝΔ που πηρέ 35,86% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας

Το κλίμα που επικρατούσε την περίοδε εκείνη ήταν ελπίδας και προσδοκίας, η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές σαν ''Αλλαγή '', καθώς μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά, ήρθε στην εξουσία ένα σοσιαλιστικό κόμμα.

Το ίδιο αυτό κόμμα σήμερα βρίσκετε σε πορεία πτώσης και αυτοδιάλυσης, μιας και τα δικά του λάθη – χωρίς να παραγνωρίζουμε της βαρύτατες ευθύνες της ΝΔ – μας έχει οδηγήσει στο σημερινό σημείο.

Τότε πράγματι αισθανόταν ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο κι ότι η επομένη μέρα θα είναι καλύτερη από τη προηγούμενη, σήμερα αυτό που οι περισσότεροι λένε είναι ότι δεν υπάρχει ελπίδα και ότι το αύριο φαντάζει πιο σκύτινο από το σήμερα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν λύσεις απελπισίας σε ακραίες πολίτικες επιλογές, που όμως κι αυτοί γνωρίζουν πως είναι αδιέξοδες και μόνο ως επιλογές οργής μπορούν να χαρακτηριστούν.

Διότι κακά τα ψέματα λύσεις τύπου Χρήσης Αυγής είναι εκτός από επικίνδυνες, είναι και αναποτελεσματικές μιας κι αυτό το μόρφωμα όχι μόνο δεν έχει πολιτική πρόταση, αλλά προκρίνει τη δημαγωγία, το μίσος, τον ρατσισμό και τη βία, ως το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής του.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για το μίγμα εκείνο της πολιτικής που προτίθεται να επακολουθήσει, η οποία πρέπει εκτός από ρεαλιστική να είναι και εφαρμόσιμη, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει πείσει την μεγάλη μάζα των Ελλήνων πολιτών.

Αρά η Ελλάδα σήμερα είναι στριμωγμένη στις συμπληγάδες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που τεράστια κεφάλαια έχουν μπει στα χαρτοφυλάκια κάποιων ολίγων.

Κατά συνέπεια το πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζεται ένα νέο πολιτικό μόρφωμα που μπορεί να έρθει μέσα από νέα άφθαρτα πρόσωπα που θα αγγίζει την πλατφόρμα όλων των δημοκρατικών πολιτικών χώρων από την αριστερά ως τη δεξιά και να δώσει όραμα πνοή και νόημα. Υπάρχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: