Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Κασιδιάρης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος


Στο πρόσωπο του Άδωνη δεν μπορεί να διαβάσει κανείς τίποτα, καθώς καταφέρνει να παραμένει εντελώς ανέκφραστος όση ένταση κι αν υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ακόμη κι αν την έχει προκαλέσει ο ίδιος, κάτι που συνήθως συμβαίνει.


Εξάλλου, το δικό του όπλο είναι η αμίμητη -και εκνευριστική όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος- στριγκιά φωνή του.
Αντιθέτως, ο κ. Κασιδιάρης δείχνει μονίμως στα όρια της χειροδικίας: η στάση του σώματός του, το ατρόμητο στέρνο και το ανοιχτό πουκάμισο, ο μόνιμος μορφασμός που εκφράζει κάτι ανάμεσα σε ειρωνεία, απέχθεια και περιφρόνηση, ο τόνος της φωνής του που αφήνει διαρκώς υπόνοιες ότι η οργή μέσα του μόλις και μετά βίας συγκρατείται κ.λπ. Παρακολουθώντας κάποιος τις αντιπαραθέσεις Κασιδιάρη - Άδωνη τείνει να υποθέσει πως ο πρώτος ευχαρίστως θα χρησιμοποιούσε τις γροθιές του για να τονίσει τη δύναμη των επιχειρημάτων του.

Ωστόσο, στο υποθετικό σενάριο ενός ξυλοδαρμού που από διαρκής απειλή θα γινόταν πράξη ο κ. Γεωργιάδης πιθανότατα θα τις έτρωγε από τον ρωμαλέο κ. Κασιδιάρη, ίσως έπαιρνε όμως κάτι που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί άριστα σε επίπεδο εντυπώσεων: ως θύμα της Χρυσής Αυγής και του Ηλία Κασιδιάρη, ο εξαιρετικά επικοινωνιακός Άδωνις θα ξεσήκωνε γενική κατακραυγή και θα έστρεφε τη βία πίσω στην πηγή της.

Και αυτό, βέβαια, θα ήταν η άλλη όψη ενός λαϊκισμού, για τον οποίο ο κ. Γεωργιάδης κατηγορεί μονίμως τον κ. Κασιδιάρη.
Διότι αν υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στους δυο τους -εκτός από τον φθόνο που για κάποιους μη προφανείς λόγους τρέφει ο ένας για τον άλλον- είναι η έμφυτη ικανότητα που έχει ο καθένας να επινοεί επιτόπου επιχειρήματα για να στηρίξει τις κραυγές του.

Ίσως λοιπόν η λυσσαλέα κόντρα τους να οφείλεται εν μέρει σε μια υπόγεια συνειδητοποίηση ότι τελικά, όσο κι αν μισούν αυτή την ιδέα περισσότερο απ’ όσο μισούν ο ένας τον άλλον, ανάμεσά τους υπάρχουν ομοιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: