Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Πηγή Ηροδότου τα πετρέλαια της Ζακύνθου.

Πηγή Ηροδότου

Οι έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1903 από την Ζάκυνθο, στο έλος Κερί της Ζακύνθου, όπου αναβλύζει η πετρελαιοφόρος πηγή Ηροδότου, ( 480 πχ) που οποίος θέλει μπορεί να τη δει διότι είναι ένα πηγάδι γεμάτο πίσα, και με έντονη τη μυρωδιά του μεθανίου.

Τότε της έρευνες είχε αναλάβει...
η εταιρεία «London Oil Development Co Ltd» πραγματοποίησε δυο γεωτρήσεις, χωρίς επιθυμητά αποτελέσματα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1903 το πετρέλαιο που ανέβλυζε στα αραβικά κράτη, που ήταν υπό τον έλεγχο της Μ Βρετάνιας και το εκεί κόστος του ήταν κατά πολύ μικρότερο.

Η αγγλική εταιρεία ξεκίνησε την έρευνα γιατί ο πρώτος που ανέφερε την ύπαρξη πετρελαίου στην πατρίδα μας ήταν το 480 π.Χ. ο Ηρόδοτος όταν κατέγραψε την πίσσα που ανέβλυζε στο Κερί της Ζακύνθου κάνοντάς την γνωστή ως η «πετρελαιοφόρος πηγή Ηροδότου».

Το 1957 στη Ζάκυνθο η Pan-Israel έκανε 6 ρηχές ανεπιτυχείς γεωτρήσεις πάλι στο Κερί.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρον από τον Δ. Κολαΐτη ο οποίος όμως είχε την ίδια μοίρα και εγκατέλειψε.

1967-1973 ο διευθύνων σύμβουλος της ΧΡΩΠΕΙ Σωτήριος Σοφιανόπουλος έκανε διανοίξεις στη Ζάκυνθο, άνοιξε ένα μικρό διυλιστήριο δοκιμαστικής παραγωγής, προσπάθεια την οποία σταμάτησε το 1974 ο Έβερτ αφαιρώντας του την άδεια.

Συμφώνα με μαρτυρίες κάτοικων που ζούσαν την περίοδο εκείνη στη λίμνη του Κεριού, ο Σ Σοφιανόπουλος έβγαζε από πολύ μικρό βάθος περίπου 15 – 20 βαρέλια την ημέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: