Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Θέλεις να γίνεις αγρότης ναι αλλά που;


Το  Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι σχεδόν 300.000 άνθρωποι φεύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία, τις μικρές πόλεις και τα χωριά ως την απάντηση στην κρίση. Η Ελλάδα μοιάζει να ζει την αντίστροφη πορεία των δεκαετιών του 50 και του 60 με την έκρηξη της αστικοποίησης και της εγκατάλειψης των αγροτικών περιοχών.

Οι περισσότεροι που κάνουν  σκέψεις  να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις είναι νέοι άνθρωποι από 25 μέχρι 44 ετών.
Μάλιστα ο ένας στους δύο , 43% είναι πτυχιούχος κι  ο ένας στους πέντε μάλιστα έχει κάνει και κάποιο μεταπτυχιακό.
Οι μισοί σχεδόν δηλώνουν πως θα ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.
Υπάρχουν καλλιέργειες που προσφέρουν καλά εισοδήματα.
Η εκτροφή σαλιγκαριών, αλλά και η μελισσοκομία, τομείς που χρειάζονται αρκετή εξειδίκευση είναι πρώτες στις προτιμήσεις.
Η καλλιέργεια ελιάς για την παραγωγή λαδιού, αλλά και τα βιολογικά προϊόντα είναι επίσης τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προσφέρουν εισόδημα αξιοπρεπές.
Όλα αυτά είναι πολύ καλά στη θεωρία αλλά στη πράξη τα πράγματα αλλάζουν δραματικά!
Τα αγροτεμάχια στης περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι ήδη κατηχημένα από αγρότες που κατοικούν κι εργάζονται σ’ αυτές της περιοχές.
Ένα δεύτερο είναι ότι για να ξεκινήσει κάποιος μια μικρή έστω καλλιέργεια, χρειάζεται κεφάλαιο από 10.000 έως 30.000 €  το λιγότερο.
Τα δε αγροτεμάχια, που το κράτος λέει ότι θα παραχώρηση, έκτος από άγονα είναι και είναι και δύσβατα, ξέχωρα τη τεραστία γραφειοκρατία που χρειάζεται να ξεπεράσει.
Προτάσεις υπάρχουν  κι εκτάσεις μπορούν να βρεθούν όχι εκεί που κάποιοι υποδεικνύουν.
Αλλά ποιος ακούει; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: