Είμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες έχουν πάρει φωτιά! Αν οργανώνεις Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ψάχνεις συνταγές, σου βρήκαμε μερικές για να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό φέτος.
Συνταγή για γλυκίσματα
Χριστουγεννιάτικο γλυκό – Πούγγια νησιώτικη
Υλικά για την ζύμη
1 κιλό αλεύρι για
όλες τις χρήσεις
1/2 πακέτο βούτυρο
γάλακτος
1/2 φλ τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ τσαγιού χυμό
ποστοκαλιού
1 κουτ γλυκού μπεικιν
πάουντερ
νερό όσο χρειατεί
Υλικά για τη γέμιση
1 1/2 φλ τσαγιού
καρύδια αλεσμένα
2 φλ. τσαγιού
αμύγδαλα αλεσμένα
1/2 κουτ γλυκού
κανέλα
1/2 κουτ γλυκού
γαρύφαλο
1/2 κουτ γλυκού ξύσμα
λεμονιού
3 κουτ.σούπας μέλι
1 κουτ.σούπας βούτυρο
λιωμένο
ανθόνερο για το
ράντισμα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στο μπόλ του μίξερ
ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο,την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε σε
μεσαία ταχύτητα για περίπου πέντε λεπτά.
Στην συνέχεια
ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και λίγο λίγο το νερό μέχρι να
γίνει η ζύμη μας μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε την ζύμη μας
να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα βαθύ σκεύος
ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.
Διαλύουμε το μέλι σε
2 κουταλιές ζεστό νερό και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα μας και συνεχίζουμε
να ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το ζυμαράκι
μας και κόβουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια με την βοήθεια ενός ποτηριού.
Βάζουμε στο κέντρο
ένα κουταλάκι από την γέμιση μας και ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 170
βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Αφού κρυώσουν τα
ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου