Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι Νο 2

Είμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες έχουν πάρει φωτιά! Αν οργανώνεις Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ψάχνεις συνταγές, σου βρήκαμε μερικές για να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό φέτος. 

Συνταγή 2η


ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Υλικά:

Κρέας χοιρινό από μπούτι σε ένα κομμάτι
5-8 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι


Για τη μαρινάδα:
(υλικά για κάθε 1,5 κιλό κρέατος)


½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ½ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
χυμό από ένα πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένη ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι


Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ πιάτο ή και στο μούλτι μας βάζουμε τα σκόρδα ,το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.

Από την προηγούμενη μέρα καθαρίζουμε το κρέας μας και το κάνουμε με το μαχαίρι τις κουζίνας τρύπες κατά διαστήματα. Μέσα σε αυτές βάζουμε με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού λίγο από τον πολτό που έχουμε φτιάξει με τα σκόρδα.
Στην συνέχεια τοποθετούμε το κρέας μας στην γάστρα μας ή σε ένα ταψί.

Σε ένα βαθύ μπολ έχουμε φτιάξει την μαρινάδα μας (προσοχή η αναλογία είναι για κάθε 1,5 κιλό κρέας) έχοντας ανακατέψει όλα τα υλικά πολύ καλά. Περιχύνουμε το κρέας μας με την μαρινάδα μας και το σκεπάζουμε το ταψί μας καλά με μεμβράνη αφήνοντας το όλη νύχτα στο ψυγείο.

Καλό θα είναι να το γυρίσουμε μία–δύο φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Ψήνουμε το κρέας μας σκεπασμένο (με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι της γάστρας) σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου μέχρι να ψηθεί.
Η ώρα εξαρτάτε από τα κιλά του κρέατος.

Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο, κλείνετε το φούρνο και αφήνετε μέσα το φαγητό για τουλάχιστον μισή ώρα.
Το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με πατατούλες ή λαχανικά.
Μπορούμε να φτιάξουμε και μία σαλτσα από το ζωμό του , σουρώνοντας το και δένοντας το με λίγο κορν φλαουερ σε μία μικρή κατσαρόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: