Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η Τουρκία ζητάει δημιουργηθεί Τζαμί στην Αθήνα για να ανοίξει την Χάλκη

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η θεολογική σχολή της Χάλκης δεν είναι Ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά παγκόσμιο, διότι αυτή είναι η διάσταση του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, κι ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζετε όχι μόνο από την Ελλάδα, αυτό είναι ένα ζήτημα που η Τουρκική κυβέρνηση θέλει για δικούς της λογούς να αγνοεί.


Είναι βέβαια πασίδηλο από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ότι και οι συμπολίτες μας που ασπάζονται τι Ισλάμ, βεβαίως και δικαιούνται να έχουν τον δικό τους λατρευτικό χώρο στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο ένας, διότι και αυτοί όπως κι οι χριστιανοί έχουν διαφορετικά δόγματα, όπως τους Σουνίτες από τη μια και τους Σιίτες από την άλλη, και η πραγματικότητα μας έχει δείξει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο δογμάτων δεν είναι και οι πιο αγαστές.

Ως εκ τούτου βεβαίως να γίνουν δυο Τζαμιά, ένα για κάθε δόγμα άλλα δεν μπορεί τη χρηματοδότηση τους να την αναλάβει το Ελληνικό κράτος, και στις δηλώσεις του ο  υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς όταν λέει πως η Τουρκία χρειάζεται να ενθαρρυνθεί από την Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητώντας από την Αθήνα να ανοίξει ένα τζαμί στην πρωτεύουσα, ας ανοίξει και τα ταμεία του για να το χρηματοδοτήσει.

Κι ως αναφορά του ότι δεν έκλεισε η Χάλκη από τη κυβέρνηση, αλλά με βάση δικαστική απόφαση, να του στείλουμε ένα από τα πολλά συγγράμματα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο από ανεξαρτήτους ερευνητές, για τους πολιτικούς και εθνολογικούς λογούς που οι πολιτικοί της Τουρκιάς επέβαλαν το κλείσιμο της σχολής και τις κατασχέσεις περιουσιών των Ελλήνων της Πόλις από τους Κεμαλιστές.

Διαβάστε τη δήλωση του κ. Εγκεμέν Μπαγκίς

Εγκεμέν Μπαγκίς
“Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν έκλεισε από την κυβέρνησή μας ούτε από κάποιο πολιτικό κόμμα.
Έκλεισε βάσει δικαστικής απόφασης. Αν χρειάζονται κάποιες ρυθμίσεις για να ξεπεραστούν οι δικαστικές αποφάσεις καλώ την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις: ενθαρρύνετέ μας, κρατείστε τις υποσχέσεις σας” είπε ο Μπαγκίς στα εγκαίνια του ανταποκριτικού γραφείου του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολού στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός είπε πως πάντα έδινε έμφαση στην ανάγκη να γίνονται ταυτόχρονα και με καλές προθέσεις βήματα στο θέμα.
“Δεν πρόκειται για αμοιβαιότητα αλλά για ένα σημάδι καλής θέλησης. Έχουμε δείξει πολλές φορές πως είμαστε καλόπιστοι απέναντι στους ορθόδοξους” είπε ο Μπαγκίς δίνοντας παραδείγματα των βημάτων που έκανε η κυβέρνησή του και καλώντας την Αθήνα να τηρήσει την υπόσχεσή της να ανοίξει τζαμί.
“ Δεν υπάρχει μουσουλμανικό κοιμητήριο στην Αθήνα. Αν κάποιος μουσουλμάνος πεθάνει θα πρέπει να ταφεί στη δυτική Θράκη.
Η λέξη “Τούρκος” ακόμη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ενώσεις και ο επιλεγμένος μουφτής δεν είναι αναγνωρισμένος.
Όλα αυτά δείχνουν πως ένα μέλος της ΕΕ δρα εναντίον των κανόνων του φορέα” συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος όπως έγραψε σήμερα η Turkish Daily News.

Το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν περιλαμβάνεται στο πρόσφατο πακέτο εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά.


Ο Μπαγκίς είπε πως θα ταξιδέψει στην Ελλάδα στις 7-8 Οκτωβρίου και πως θα εκφράσει αυτά τα θέματα στους αρμόδιους. “Είναι καιρός να κρατηθούν οι υποσχέσεις. Αν το κάνουν θα μα ς ενθαρρύνουν κι εμάς και σε άλλα θέματα” κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: