Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Αγώνας για μια κοινωνία όχι με ελεύθερα ναρκωτικά, αλλά ελεύθερη από τα ναρκωτικά

Οι «ευεργετικές» ικανότητες της κάνναβης

«Η κάνναβη δεν είναι επιβλαβής γιατί προέρχεται από φυτό», «Είναι εντάξει να καπνίζεις κάνναβη, αφού έτσι κι αλλιώς αρκετοί κάνουν χρήση αυτές τις μέρες», «Η κάνναβη σε εμποδίζει από τα πιο σκληρά ναρκωτικά», «Η κάνναβη σού παρέχει ευεξία και όρεξη». Αυτά και άλλα πολλά ακούγονται σχετικά με τη λεγόμενη αθωότητα κάποιων ναρκωτικών ουσιών και καθόλου τυχαία βέβαια.

Η προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών στη συνείδηση των νέων ανθρώπων, η λογική της «απλής» χρήσης και ο τεχνητός διαχωρισμός ανάμεσα στα «μαλακά» και τα «σκληρά» ναρκωτικά, δεν είναι καινούργια φαινόμενα. Αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των πολιτικών και της φιλοσοφίας που θέλει τη νεολαία μισοζαλισμένη και ανίκανη να αντισταθεί, να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει συνολικότερη κοινωνική κατακραυγή στη μάστιγα των ναρκωτικών, εντούτοις παρατηρείται όλο και πιο έντονα μια προσπάθεια διαχωρισμού της κάνναβης από τα υπόλοιπα ναρκωτικά.

Αυτό συνοδεύεται με τον εκθειασμό των «ευεργετικών» της ικανοτήτων μέσα από μπόλικες αυθαίρετες και αντεπιστημονικές προσεγγίσεις. Έτσι, αναιρείται το πρώτιστο και το βασικό, που δεν είναι άλλο από τα κοινωνικά αίτια της τοξικομανίας, τους λόγους δηλαδή που οδηγούν στην εμφάνιση, στη χρήση και στην εξάρτηση. Το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι απλά η χρήση μιας βλαβερής (ή λιγότερο βλαβερής) ουσίας, αλλά το γιατί της χρήσης, το τι συμβολίζει η χρήση, τι σύστημα αξιών και στάση ζωής συνοδεύει τη χρήση. Εξάλλου, οι εξαρτησιογόνες ουσίες δεν είναι κατ’ αποκλειστικότητα ζήτημα ιατρικό ή ψυχολογικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό.

Τεκμηριωμένα στοιχεία
Παρόλ' αυτά, σε αυτό το άρθρο δεν θα εξετάσουμε αυτήν την πτυχή, αλλά θα παραθέσουμε κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, που απαντούν στις αυθαίρετες και αντεπιστημονικές προσεγγίσεις:
1) Η κάνναβη είναι φυτό, παράγωγα της οποίας είναι η μαριχουάνα και το χασίς. Εντάσσεται στην κατηγορία των ψευδαισθησιογόνων (ή παραισθησιογόνων) ναρκωτικών μαζί με τα περιβόητα LSD και το χασίς.
2) Κύριο συστατικό της κάνναβης είναι η ουσία Δ9-THC (τετραϋδροκανναβινόλη) η οποία είναι ψυχοδραστική ουσία, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως άλλωστε και όλες οι ναρκωτικές ουσίες.
3) Η φαρμακολογική σύσταση της κάνναβης επηρεάζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τον ψυχισμό του ατόμου, σε αντίθεση με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες όπως είναι το τσιγάρο.
4) Η χρήση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει διάφορες σωματικές επιπτώσεις όπως τάση για εμετό, ταχυπαλμία, υπνηλία, χρόνια βρογχίτιδα, οξεία δηλητηρίαση, καρδιακές συσπάσεις και κρίσεις πανικού.
5) Ως ψυχοδραστική ουσία προκαλεί ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως καταθλιπτικά συναισθήματα, καθώς επίσης και ψυχολογική εξάρτηση, η οποία οδηγεί στη συστηματική χρήση. Η ανοχή με τη σειρά της, που σημαίνει εξοικείωση του οργανισμού και δημιουργία της ανάγκης για όλο και μεγαλύτερη δόση, προκειμένου ο οργανισμός να μείνει ικανοποιημένος, οδηγεί στην εξάρτηση μέσα από την οποία ανοίγει ο δρόμος για τα «σκληρά» ναρκωτικά.
6) Τα παραισθησιογόνα ναρκωτικά δημιουργούν ψευδαισθήσεις και προκαλούν την εμφάνιση ψυχικών συμπτωμάτων. Τέτοια συμπτώματα είναι ο περιορισμός της αντίληψης, οι δυσκολίες συγκέντρωσης, η μείωση της διάρκειας προσοχής, της κίνησης και της μάθησης, και άλλες πολλές πολύπλοκες διαταραχές στη διανοητική λειτουργία του εγκεφάλου.

Το ολλανδικό μοντέλο
Όλα τα πιο πάνω στοιχεία δεν προκύπτουν από ιδεολογικές αγκυλώσεις ή αυθαίρετες ερμηνείες, αλλά στοιχειοθετούνται από τα στοιχεία που μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρει στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), στο National Institute of Drug Abuse, στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στον Διεθνή Συμβουλευτικό Οργανισμό FRANK, καθώς και σε άλλα επιστημονικά εγχειρίδια και περιοδικά. Όσοι θα μπουν στη διαδικασία να ψάξουν, καλοπροαίρετα ή μη, ας κάνουν και μια έρευνα για το πολυδιαφημιζόμενο ολλανδικό μοντέλο, για το οποίο πολλά ακούγονται.

Η χώρα των «coffeshops», η οποία νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης, μετρά αύξηση της χρήσης και της εξάρτησης. Το Άμστερνταμ έχει γίνει κέντρο διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και πρώτη πόλη σε εγκληματικότητα. Το ολλανδικό μοντέλο έχει αποτύχει και το Υπουργείο Υγείας της χώρας επεξεργάζεται τον περαιτέρω περιορισμό ή ακόμα και την κατάργησή του. Στα επικίνδυνα αδιέξοδα των ψεύτικων παραδείσων, εμείς αντιπαραβάλλουμε τον αγώνα για το κτίσιμο της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας. Οφείλουμε όλοι οι φορείς να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα στον αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας, για να προστατεύσουμε τους νέους από τις ολέθριες και καταστροφικές επιδράσεις της χρήσης ναρκωτικών. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όχι με ελεύθερα ναρκωτικά, αλλά ελεύθερη από τα ναρκωτικά.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ
Γ.Γ. Κ.Σ. ΕΔΟΝ

Πηγή: www.sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: