Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Στη φυλακή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης

Δεν έπεισε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης τον ανακριτή της υπόθεσης για τα αντιπυραυλικά συστήματα TOR Μ1, Γαβριήλ Μάλλη, κατά τη χθεσινή πολύωρη κατάθεσή του. Έτσι, ο κ. Μιχαηλίδης κρίθηκε προφυλακιστέος και σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη αυτό μπορεί να κρατήσει έως και 18 μήνες. 


Κατά το μεσοδιάστημα και αφού πιθανότατα εκδοθεί στις Ελληνικές Αρχές και κληθεί να απολογηθεί και ο υιός του Μιχάλης, η ελληνική δικαιοσύνη θα καταχωρίσει υπόθεση εναντίον του στο δικαστήριο και θα αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από την ελληνική πρωτεύουσα, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, αν και προέβαλε σειρά επιχειρημάτων που αποδείκνυαν, όπως ισχυρίζεται, την αθωότητά του, εντούτοις δεν κατάφερε να πείσει τον κ. Μάλλη. Ο κ. Μιχαηλίδης με βάση το κατηγορητήριο αντιμετωπίζει την κακουργηματική κατηγορία για «ξέπλυμα παράνομων χρημάτων» που αφορά διακίνηση μεγάλων ποσών που συνδέεται με προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός φαίνεται πως στην υπό διερεύνηση υπόθεση αγοράς των πυραύλων ΤΟR M1 ήταν ο μεσάζων στη μεταφορά μίζας σε βαλίτσα από τον Λιβανέζο έμπορο όπλων Φουάτ αλ Ζαγιέτ προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο, πρώην Υπουργό Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος.
Το κατηγορητήριο
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης κατηγορείται συγκεκριμένα για την υπόθεση της προμήθειας των TOR M1 επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου και ενεπλάκη στη διακίνηση παράνομων αμοιβών με βάση όσα ισχυρίζεται ο εξάδελφος του πρώην Υπουργού Άμυνας, Νίκος Ζήγρας. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία από το άνοιγμα λογαριασμών με ύποπτα εμβάσματα που φέρεται να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, με αποστολέα τον καταζητούμενο από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές, Φουάτ αλ Ζαγιέτ . Μέρος των χρημάτων αυτών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατέληξε σε λογαριασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη, υιού του πρώην υπουργού με συνδιαχειριστή τον πατέρα του.

Να εξεταστεί με Ζήγρα, ζητεί ο Μιχαηλίδης
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός σε υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή αρνείται την κατηγορία ενώ ζητά την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον εξάδελφο του κ. Τσοχατζόπουλου, αίτημα που υπέβαλε και προφορικά. Σημειώνεται, εξάλλου, πως για την υπόθεση των επίμαχων εμβασμάτων οι ανακριτές έχουν ζητήσει την έκδοση και του υιού του Ντίνου Μιχαηλίδη, Μιχάλη, ο οποίος αναμένεται πως θα παραδοθεί στις Ελληνικές Αρχές, αρχές της άλλης βδομάδας.

Πάνω από έξι ώρες κατάθεση

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα μεταδίδουν ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός έφτασε στο δικαστήριο με δύο τζιπ της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες, γύρω στις 2.45 το μεσημέρι και οδηγήθηκε στο γραφείο του ανακριτή από την πίσω πόρτα, συνοδευόμενος από τρεις ένστολους αστυνομικούς. Λίγο αργότερα, στον χώρο των δικαστηρίων έφτασαν οι συνήγοροί του Ελίζα Βόζενμπεργκ και Γιάννης Ματζουράνης. Ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνεται, τέλος, αποχώρησε από τον ανακριτή της υπόθεσης λίγο μετά τις εννέα το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: