Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αν δεν κάνουμε ένα «ΝΤΟΥ» να τους πετάξουμε όλους στη «θάλασσα» – δικούς μας και ξένους – άσπρη μέρα δεν θα δούμε.

Αυτοί έχουν βαλθεί να μας τρελαίνουν, με τα μετρά εξυγίανσης που περνούν για το κάλο μας, που τελικά αποδεικνύονται μετρά για το κάλο τους.
Κι εμείς σαν χαζοχαρούμενοι τους χειροκροτούμε, μπράβο μας!
Plus500
Κι εξηγούμε: Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός η νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα το 2014 θα λάβει μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ για 2 εκατομμύρια νέους Έλληνες ανέργους. Και για το ίδιο χρονικό διάστημα θα μοιράσει 50 εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα!

Το δε γελοίο του θέματος είναι πως για τη καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, συνολικά στην Ευρώπη, οι «27» αποφάσισαν να δεσμευθούν τα κονδύλια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και όχι σε βάθος επταετίας, όπως ήταν ο αρχικός συνδυασμός, αλλά πρόσθεσαν ακόμη 2 δισ. ευρώ στα 6 δισ. ευρώ του νέου ταμείου δηλαδή 8 δις, δηλαδή 3077€ για κάθε άνεργο στη διετία ή καλυτέρα 4,21€ την ήμερα.
Την ιδία ώρα που για τη σωτηρία των τραπεζών προσφέρουν πακτωλούς δισεκατομμύριων.

Κι αυτά ενώ συνεχίζεται σήμερα από τους επικεφαλής της τρόικας ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα του Μνημονίου και να έχουν λάβει την έγκριση της Ε.Ε., πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Στην «κορυφή» των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, άλλωστε συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί.

Επίσης στην ατζέντα της τρόικας είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον Οργανισμό, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013- 2014.

Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 – κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες – και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό βαρβαρο  σύστημα με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν σε τέσσερις από πέντε οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά, και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό.

Η τρόικα ζητεί, τέλος, την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεών της είναι και το ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες, εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Από την εξέλιξη των συζητήσεων θα κριθεί εάν θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία, όμως, θα εκταμιεύεται σε «δόσεις», ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων. Παράλληλα, θα μπορέσει να συνεδριάσει και το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει το 1,8 δισ. που αναλογεί στο Ταμείο.

Ειδάλλως, εάν τον Αύγουστο διαπιστωθεί, από το ΔΝΤ, ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013- 2014, θα αναγκαστεί, βάσει του καταστατικού του, να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να εγείρει θέμα νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, κάτι που ουδόλως επιθυμεί η Γερμανία.

Και την ιδία ώρα που αυτά γίνονται η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 27,6%, το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων έχει πέσει στα τάρταρα, και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη.


Αν δεν κάνουμε ένα «ΝΤΟΥ» να τους πετάξουμε όλους στη «θάλασσα» – δικούς μας και ξένους – άσπρη μέρα δεν θα δούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: