Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Τέλος οι επιδοτήσεις για τους "αγρότες του καναπέ"

Οι νέοι αγρότες έως 40 ετών είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ε.Ε. για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες και εκείνοι θα... ενισχυθούν περισσότερο στο νέο καθεστώς των επιδοτήσεων.


Αυτό επισημάνθηκε στην διάρκεια ημερίδας στα Χανιά που διοργάνωσε η ομάδα σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τους ομιλητές να μιλούν χωρίς περιστροφές και να επισημαίνουν πως πλέον οι αγρότες του καναπέ δεν έχουν θέση στη νέα κοινοτική πολιτική.

Την ώρα που η Ευρώπη βυθίζεται στην ανεργία, η γη φαίνεται πως μπορεί να δώσει λύση και οι νέες αγροτικές πολιτικές θέτουν στο επίκεντρο τους νέους αγρότες που θα έχουν θέση πρωταγωνιστική στο νέο καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά για την χώρα μας, με τις στρεβλώσεις και τα κακώς κείμενα να κυριαρχούν μέχρι πρότινος αποτελεί διέξοδο συνδυαστικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει το ψαλίδι στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Θα ενισχύονται μόνο όσοι παράγουν πραγματικά
Με πικρές αλήθειες και ξεκάθαρα μηνύματα, όλοι πλέον φαίνεται να συμφωνούν πως το σημείο μηδέν πλησιάζει και πως στην ύπαιθρο θα γίνει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα. Αυτό άλλωστε κυριάρχησε στην εκδήλωση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης, στα Χανιά.

Μέχρι πρότινος τονίστηκε με έμφαση οι αγρότες με ελάχιστη ή και ανύπαρκτη παραγωγή σπαταλούσαν άσκοπα τα χρήματα των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτούνταν απλά και μόνο για να ζουν στα χωριά, πλέον δεν έχουν θέση καθώς η νέα αγροτική πολιτική της Ευρωζώνης ευνοεί τους πραγματικούς αγρότες.

Ο ορθολογισμός και οι όποιες περικοπές αφορούν μόνο όσους δεν παράγουν πραγματικά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Μελλάς γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής ΥΠΑΑΤ που έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Σπύρου Δανέλη ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του Σοφοκλή Σοφοκλέους ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, του Νίκου Χρυσόγελου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων.

Η ημερίδα ήταν διακαναλική και μεταδόθηκε και μέσω διαδικτύου με τη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής που ξεκινά το 2014 και μέχρι το 2020 να αναλύεται, μαζί με τους προβληματισμούς, τα υπέρ και τα κατά με επίκεντρο κυρίως τις ανάγκες της Κρήτης.

Της Στέλλας Τερζάκη


Πηγή : Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: