Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Τροφές κατά του πονοκεφάλου

Υπάρχουν έρευνες  που έχουν εντοπίσει ποιες τροφές τους προκαλούν πονοκέφαλο και ποιες τους βοηθούν να τον καταπολεμήσουν αρκεί να κατανοήσει τον πόνο και να εντοπίσει τα συμπτώματα, τα αίτια και το είδος του πονοκεφάλου.


Οι παρακάτω τροφές ίσως σας ανοίξουν το δρόμο για να δώσετε μια λύση στο πρόβλημά σας και να ζήσετε μια ζωή χωρίς… πόνο.

Οι «ύποπτες» τροφές

Παλαιωμένο τυρί:
Μια από τις πιο συνηθισμένες, διατροφικές αιτίες πονοκεφάλου είναι και το ώριμο, παλαιωμένο τυρί, λόγω της ουσίας τυραμίνης που περιέχει, η οποία δημιουργείται καθώς διασπάται η πρωτεΐνη – κι όσο πιο παλιό το τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει. Αποφύγετέ  το ροκφόρ, το μπρι, τη φέτα, το τσένταρ, την παρμεζάνα κ.λπ.

Μπανάνες:
Τα γλυκά αυτά φρούτα περιέχουν επίσης τυραμίνη, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η περισσότερη βρίσκεται στη φλούδα κι όχι στο ίδιο το φρούτο.
Επίσης το αβοκάντο, τα σύκα, οι σταφίδες, η παπάγια και τα δαμάσκηνα έχουν επίσης παρόμοια δράση όσον αφορά τις κεφαλαλγίες.

Φιστίκια:
Όπως το τυρί και μερικά φρούτα, έτσι και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, περιέχουν επίσης τυραμίνη (σε μικρότερες, φυσικά, ποσότητες) σύμφωνα με το NPR.


Οι τροφές κατά του πονοκεφάλου

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:
Αν οι πονοκέφαλοι που σας ταλαιπωρούν προκαλούνται από φλεγμονή, η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον πόνο. Τα ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, όπως επίσης και ο λιναρόσπορος, αποτελούν πολύ καλές πηγές των ευεργετικών αυτών λιπαρών.

Καρπούζι:

Το καρπούζι μπορεί να σας βοηθήσει με τις καλοκαιρινές κεφαλαλγίες που προκαλούνται από αφυδάτωση, όταν βρισκόμαστε όλοι μέρα στον ήλιο και δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού. Το ίδιο το νερό, φυσικά, αποτελεί μια πολύ καλή λύση στο θέμα της ενυδάτωσης, αλλά εξίσου καλές επιλογές είναι και τα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό , όπως το καρπούζι, η ντομάτα, το αγγούρι κ.λπ.

Σπανάκι:
 Οι λόγοι για να τρώτε το αγαπημένο φαγητό του Ποπάι είναι πολλοί, αλλά ένας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για όσους ταλαιπωρούνται από πόνους στο κεφάλι: η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) που βρίσκεται στο πράσινο αυτό λαχανικό (αλλά και σε άλλα παρόμοια λαχανικά) έχει βρεθεί πως συνδέεται με την εμπόδιση εμφάνισης ημικρανίας.


Γενικότερα είναι κάλο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες να τρεφόμαστε με λαχανικά τα οποία περιέχουν άφθονες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: