Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αντιγήρανση και Αρωματοθεραπεία

Η θεραπεία της γήρανσης έχει να κάνει λιγότερο με το γύρισμα του χρόνου προς τα πίσω και περισσότερο την συστηματική αναζωογόνηση μιας πλειάδας συγκεκριμένων λειτουργιών. Η Αρωματοθεραπεία είναι μια ολιστική μορφή θεραπείας. 

La Redoute

Οι ολιστικές θεραπείες αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο σαν ένα σύνολο σώματος -πνεύματος -ψυχής και όχι σαν ένα σύνολο συμπτωμάτων.

Αρωματοθεραπεία είναι η ορολογία που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια σε μια πανάρχαια τεχνική ίασης και βελτίωσης της υγείας χρησιμοποιώντας αρωματικά φυτικά συστατικά.
Τα συστατικά αυτά καλούνται αιθέρια έλαια και βρίσκονται στα βότανα, τα φυτά, τα λουλούδια, φρούτα, τα δέντρα.
Τα αιθέρια έλαια προσδίδουν το άρωμα στα φυτά, και περιέχουν εκατοντάδες χημικές ενώσεις οι οποίες δρουν πολύπλευρα. Προάγουν ένα όμορφο δέρμα , επισπεύδουν τους ρυθμούς επούλωσης, καταπολεμούν τις αϋπνίες, ρυθμίζοντας την έκκριση των αδένων, περιορίζουν το άγχος και γενικότερα επαναφέρουν την ομοιόσταση στον οργανισμό.

Λόγω των Χημικών τους ενώσεων, έχουν φαρμακευτική δράση. Αιθέρια έλαια που υπερτερούν σε εστέρες, κετόνες και αλδεύδες δρουν κατευναστικά και χαλαρωτικά, όπως η λεβάντα και το φασκόμηλο.
Αιθέρια έλαια που υπερτερούν σε αλκοόλες και φαινόλες δρουν τονωτικά και αναζωογονητικά, όπως η κανέλα, ο βασιλικός και το σανταλόξυλο.
Αιθέρια έλαια όπως το νερόλι δρουν τονωτικά, αυξάνουν έτσι την οξυγόνωση και τη θρέψη, ενεργοποιώντας το χόριο.
Αιθέρια έλαια όπως το δεντρολίβανο και το πορτοκάλι απομακρύνουν τις τοξίνες ενεργοποιώντας το λεμφικό σύστημα.

Επειδή τα μόρια των αιθέριων ελαίων είναι πάρα πολύ μικρά και ισχυρά πτητικά είναι ικανά να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα και μέσο της κυκλοφορίας του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος, πριν τελικά εκκριθούν.
Μετά από επιστημονικές έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι όμοια έλαια συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος επανειλημμένος και για ώρες μετά την εφαρμογή τους, χωρίς να προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αυτή τους η ιδιότητα είναι που τα καθιστά μοναδικές και ισχυρά θεραπευτικές.

Το αιθέριο έλαιο γεράνι ρυθμίζει την έκκριση των σμηγματογόνων αδένων, αποβάλει τις τοξίνες, είναι αντιοξιδωτικό, αναζωογονεί τα κύτταρα και παράλληλα ενυδατώνει.
Το λιβάνι επίσης αποβάλει το οίδημα, είναι αντιοξειδοτικό, αναζωογονεί τα κύτταρα, καταπολέμα έτσι το γήρας και τις ρυτίδες. Αιθέρια έλαια όπως το γερμανικό χαμομήλι καταπολεμούν τις τηλεαγγειεκτασίες ενώ οι διχρωμίες αντιμετωπίζονται με αιθέριο έλαιο λεμόνι.

Στην εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα μειώνονται ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια λέπτυνση του δέρματος με απώλεια της ελαστικότητας του.
Έλαια τα οποία διεγείρουν την έκκριση οιστρογόνων όπως το τριαντάφυλλο δρουν ανασταλτικά στο ορμονικό γήρας με φυσικό τρόπο χωρίς να έχει τις παρενέργειες μίας μεταεμμηνοπαυσιακής θεραπείας με οιστρογόνα.

Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται άμεσα µε την παραγωγή ελευθέρων ριζών και µε τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς.
Όταν οι οξειδωτικοί μηχανισμοί υπερτερούν των αντίστοιχων αντιοξειδωτικών του οργανισμού μας, τότε τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια και βρισκόμαστε μπροστά στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες, φαινόμενο καταστρεπτικό για τους ιστούς.

Το 1998 στην Αγγλία πραγματοποιήθηκε μία έρευνα σε καρκινοπαθής, κυρίως γυναίκες με καρκίνο στο στήθος. Οι εθελοντές δέχτηκαν θεραπεία με αιθέρια έλαια για να αντιμετωπίσουν το αίσθημα άγχους, φοβίας και κατάθλιψης που βίωναν. Κάθε ασθενής δέχθηκε 6 θεραπείες με αιθέρια έλαια κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Στο τέλος της έρευνας όλοι οι ασθενείς βίωσαν μεγάλη συναισθηματική βελτίωση ιδιαίτερα όσο αναφορά στα επίπεδα του άγχους καταθλίψεων και φοβιών.

Έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Chronobiology International» πιστοποιούσε ότι το αιθέριο έλαιο της λεβάντας δρα χαλαρωτικά και προωθεί το βαθύ στάδιο του ύπνου.

Πιο αναλυτικά αυξάνει το ποσοστό του NREM (βαθύ ύπνου)
Αυξάνει το 2ο στάδιο του ύπνου (ελαφρύς ύπνος)
Μειώνει το στάδιο του REM ύπνου.
Τα φυτικά έλαια βάσης δρουν προστατευτικά χωρίς να είναι αποφρακτικά.
Απορροφούνται σε βάθος και έχουν θρεπτική, αντιγηραντική δράση ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη διαδερμική απώλεια ύδατος χωρίς να είναι φαγεσορογόνα.

Το έλαιο βάσης Jojoba, (στη πραγματικότητα είναι υγρός κύρος), επειδή η χημική του δομή είναι παρόμοια με αυτή του σμήγματος λόγω αυτής της ικανότητας ενδείκνυται για τη ξηροδερμία που προκαλείται από τη μείωση λειτουργίας σμηγματογόνων.
Με το πέρασμα του χρόνου η αναγεννητική ικανότητα της επιδερμίδας ελαττώνεται, οδηγώντας στην ανικανότητα αποκατάστασης των κυττάρων.

Το ροδέλαιο διεγείρει την αναγέννηση των ιστών, λόγω της ισχυρής περιεκτικότητας του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η μείωση παραγωγής λιπιδίων και ενζύμων είναι κάποιοι από τους παράγοντες που προκαλούν τη ξηροδερμία και τη θάμπη όψη.
Το λάδι βάσης από νυχτολούλουδο περιέχει λιπαρά οξέα.
Με μείζονος σημασία το GLA το όποια επηρεάζει ιδιαίτερα την ενζυμική δραστηριότητα του σώματος. Είναι σε θέση λοιπόν να ρυθμίσει την έκκριση οιστρογόνων, προγεστερόνης και προλακτίνη και να αναστείλει το οίδημα. Γνωρίζοντας ότι η χρόνια φλεγμονή είναι καθοριστικός παράγοντας στη
βιολογία της γήρανσης.

Το έλαιο βάσης Jojoba περιέχει μυριστικό οξύ κάτι που το καθιστά κατάλληλο για την αντιμετώπιση οιδηματωδών καταστάσεων. Η βιταμίνη D έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Το λάδι βάσης από καρότο περιέχει βιταμίνη D. Το καροτέλαιο επίσης περιέχει βιταμίνη Α, Β, C, E γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Επαναφέροντας έτσι τη σωστής λειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας που διαταράσσεται από την αύξηση της παραγωγής ελευθέρων ριζών. Συγκεκριμένα η βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί πως σε συγκέντρωση 0,2-2,0%,προστατεύει από τα κλινικά σημεία της φωτογήρανσης (σχηματισμό ρυτίδων, τραχύτητα δέρματος, εφηλίδες ).
O πραγματικόs στόχο της αντιγήρανσης είναι η επιβράδυνση της έναρξης της διαδικασίας της γήρανσης.


Κουτουξίδη Κυριακή, Απόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι. Αισθητικής και Κοσμητολογίας Αθηνών, IFPA (International Federation of Professional Aromatherapy) London
Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια: