Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Διεκόπη η συνεδρίαση στο Eurogroup. Καμία απόφαση προς το παρόν

Μαραθώνια προμηνεύεται η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία διεκόπη λίγο πριν από τις 10.00 προκειμένου να προετοιμαστούν νέες προτάσεις με σκοπό τον συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Επικαλούμενο επίσημες πηγές της ευρωζώνης, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για κανένα από τα ζητήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι λύσεις που έχουν μπει στο μικοροσκόπιο υπουργών και ευρωπαίων αξιωματούχων είναι οι εξής τρεις:

1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στην Ελλάδα «μορατόριουμ» 10 ετών στις πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF, κάτι που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ στη χώρα μας .

2. Συζητείται η μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών με την Ελλάδα, στις 25 μονάδες βάσης από τις 150 μονάδες βάσης, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.

3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολογιακού χρέους αξίας 35 - 40 δισεκατομμυρίων όχι στα 25 σεντς, αλλά στα 30 σεντς του ευρώ.
Ο στόχος για τον περιορισμό του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ παραμένει χορνικά στο 2020.

Αντίθεση εξακολουθεί να υφίσταται και στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην κάλυψη του κενού μέχρι το 2016, ενώ η ευρωζώνη εμμένει σε τμηματική συμφωνία με αρχή το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: