Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

«ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΗΜ.ΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ»


1.      Πολιτικές διαστάσεις των εργασιακών θεμάτων
Επιγραμματικά ορισμένες επισημάνσεις:
α)  Υπήρχαν στο μνημόνιο τα εργασιακά;
Προβλέψεις για τα εργασιακά υπήρχαν στο Μνημόνιο ΙΙ . Γι αυτό κι εμείς προεκλογικά, ένα από τα θέματα που θέταμε για την τροποποίηση του Μνημονίου ήταν αυτό των εργασιακών σχέσεων. 


Στη δε προγραμματική συμφωνία θέσαμε με επιμονή το ζήτημα και τελικώς συμπεριλήφθη η διατύπωση ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την άρση των ρυθμίσεων που είχαν ήδη ψηφιστεί.
Η τρόικα αξιοποιώντας το Μνημόνιο όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη αυτή τη θέση της προγραμματικής συμφωνίας, αλλά διάλεξε τις πιο ακραίες εκδοχές ώστε να προωθήσει την περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και πέραν της πρόβλεψης του Μνημονίου ΙΙ.
β) Γιατί ενώ συμφωνήσαμε σε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και μετά σηκώσαμε  τείχος στα εργασιακά ζητήματα;
Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αγωνιστήκαμε σκληρά στο να έχει κυρίως στοιχεία εξυγίανσης και εξορθολογισμού. Αναγνωρίζουμε ότι το τελικό πακέτο είναι κοινωνικά δυσβάστακτο. Θέσαμε ζητήματα που έχουν σχέση με χρονική επιμήκυνση, με την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης μέτρων έτσι ώστε αν έχουμε έσοδα από φοροδιαφυγή να μην υλοποιούνται τα ιδιαιτέρως επαχθή μέτρα.
Είχαμε διευκρινίσει ότι θα ψηφίζαμε το πακέτο μέτρων  - παρά τη διαφωνία μας για το περιεχόμενο του - στη βάση της ανάγκης για μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, που θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της χρηματοδότησης και την επανατοποθέτηση του ζητήματος του χρέους ώστε να δημιουργεί ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης από οικονομική και κοινωνική άποψη.
Διευκρινίσαμε όμως ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ρυθμίσεις στα εργασιακά που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή παρά μόνο εκφράζουν μια ιδεολογική και πολιτική αντίληψη για το πώς θα προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα εργασιακά θέματα αποτελούν τον οδικό χάρτη για την εικόνα της χώρας μετά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η συγκεκριμένη εκδοχή εργασιακών σχέσεων προωθεί ρυθμίσεις που διαμορφώνουν για τους εργαζόμενους ένα περιβάλλον αποσαρθρωμένων δικαιωμάτων.
2.      Η  θέση «παρών» στην ψηφοφορία για τα μέτρα
Ως Δημοκρατική Αριστερά είχαμε δηλώσει ότι δεν θα δεχθούμε να υποβαθμιστούν περαιτέρω τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα και ότι δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα  αν έρθουν σε ένα άρθρο. Αυτό το ήξεραν  και στο εσωτερικό  οι κυβερνητικοί εταίροι  αλλά και στο εξωτερικό (τρόικα, ΔΝΤ, εταίροι).
Ως Δημοκρατική Αριστερά θεωρούμε ότι στο ζήτημα των εργασιακών συμπυκνώθηκε η αντιπαράθεση για κορυφαία ζητήματα όπως η δυνατότητα της χώρας να έχει ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση αλλά και στην τροποποίηση του προγράμματος, ο συνυπολογισμός της διάστασης της κοινωνικής και πολιτικής ισορροπίας και η σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την προοπτική  ανακοπής της καθίζησης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.

Σκοπός μας δεν ήταν  να βρούμε μια υπεκφυγή για τη Δημοκρατική Αριστερά αλλά να μην περάσει η αποσάθρωση των ήδη αποδυναμωμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση έπρεπε να αξιοποιήσει καλύτερα τη δυναμική που δημιούργησε η σταθερή στάση μας στα εργασιακά , για την ενίσχυση των πολιτικών διαπραγματεύσεων στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Η  θέση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την στάση «δεν πληρώνουμε – στάση πληρωμών» που επαγγέλλονται οι  δυνάμεις της αντιπολίτευσης.  Θα έδειχνε ένα κράτος που αναλαμβάνει τις ευθύνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτόχρονα ζητά αναστολή και επανεξέταση της υλοποίησης μέτρων που αφορούν το τομέα των εργασιακών σχέσεων. Και σε αυτό το θέμα θα είχαμε (και έχουμε) πολλούς συμμάχους  σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη.
3.      Η θετική μας ψήφος στον προϋπολογισμό
α) Γιατί ψηφίζουμε  τον προϋπολογισμό;
Επιλέξαμε ήδη - και δεν το αναιρούμε - να υπάρξει κυβέρνηση, να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή μας η επιλογή παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με την σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος.
Η θετική μας ψήφος για τον προϋπολογισμό καθορίζεται πρωτίστως με αυτό το πολιτικό κριτήριο,  δηλαδή την αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις σταθερής πολιτικής διαχείρισης και ευρύτερης συμπαράταξης μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.
β) Η θέση μας για το χαρακτήρα τον προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός κατατίθεται σε ένα μεταβατικό στάδιο διαπραγματεύσεων της χώρας με την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους, σε σχέση με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε θέματα όπως χρονική επιμήκυνση, αναπτυξιακή ενίσχυση και μείωση της επιβάρυνσης του χρέους,  θα επηρεάσει την τελική μορφή του προϋπολογισμού και την εξέλιξη του.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να εργαστεί για :
       Τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αλλάξει η χρονική κατανομή των μέτρων και να υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει ουσιαστικά η ρήτρα αντικατάστασης των επαχθών μέτρων στο βαθμό που θα έχουμε υπεραπόδοση στα έσοδα.
       Την υλοποίηση ενός προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων ώστε να δημιουργηθούν εισοδήματα σε νέους τομείς και για νέους ανθρώπους, μέσα από την άμεση αξιοποίηση του διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και ειδική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,
       Τη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους (μείωση επιτοκίων, μετακύλιση ομολόγων, επιστροφή κέρδους της ΕΚΤ από αγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική αξία κ.λ.π) 

Ταυτόχρονα θα εργασθούμε ώστε οι προβλέψεις του προϋπολογισμού που αφορούν σε εξυγίανση και αντιμετώπιση των παθογενειών να εφαρμοστούν με τρόπο που θα δεν θα επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες.
Η επιδίωξη μας  είναι η διαδικασία εκτέλεσης του προϋπολογισμού να συνδεθεί με :
       Την ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου των δαπανών, καταπολέμησης της διαφοράς και της σπατάλης.
       Την αύξηση των εσόδων μέσα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής αλλά και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής προηγούμενων περιόδων.
       Την αξιοποίηση των διαθέσιμων  πόρων με κριτήριο την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους οφέλους.
       Την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών, θεσμικών, νομοθετικών και εκτελεστικών δυνατοτήτων για την υλοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων  και αντιμετώπιση της ύφεσης.
       Την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και γενικότερα την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
γ) Ο  προϋπολογισμός υλοποιεί τα μέτρα συμπεριλαμβανομένων και των εργασιακών; 
Ο προϋπολογισμός δεν έχει σχέση με τα εργασιακά θέματα. Η αναφορά που περιέχει είναι μια παράθεση του περιβάλλοντος στο οποίο θα υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός και αναφέρεται στις προηγούμενες προβλέψεις του μνημονίου ΙΙ και όχι τα συγκεκριμένα μέτρα που ψηφίστηκαν την Τετάρτη 7-11-12.
Η στάση μας στα εργασιακά παραμένει ίδια και μάλιστα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει πίεση για επανατοποθέτηση του ζητήματος με  την ευκαιρία της διαδικασίας  για τον ορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος καθώς επίσης και με την εκπνοή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Μάρτιο του 2013, με το πρόσθετο δεδομένο ότι ίδια η Κομισιόν ότι ρυθμίσεις για τα εργασιακά βρίσκονται έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τον προϋπολογισμό γίνονται παρεμβάσεις από τους βουλευτές μας. 

Ο πρόεδρος του κόμματος θα μιλήσει την Κυριακή 11-11-12
asos

Δεν υπάρχουν σχόλια: