Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Είμαστε όλοι αμαρτωλοί


Κρίση χρέους της Ευρώπης φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια πιο ήρεμη φάση, αλλά αυτό είναι μόνο μια ψευδαίσθηση, δήλωσε την Τρίτη υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τα χειρότερα είναι πιθανών να μη τα έχουμε δει ακόμα προειδοποίησε.


Όσο για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι "είμαστε όλοι αμαρτωλοί, είπε, φαίνεται πιθανό ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με μια πολιτική που θα έχει νόημα για την Ελλάδα."

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν σημειώσει ανοδο προς τα πάνω και  έχουν παρασύρει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων προς τα κάτω.
Το ευρώ έχει επίσης παρέμεινε σχετικά σταθερό έναντι του δολαρίου.
Και ο πανικός των επενδυτών φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί.

Στα σχόλιά του απάντηση πήρε από τον Yves Mersch, μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ακόμα και αν είχε επιστρέψει ηρεμία στις αγορές, θα μπορούσε αυτό να είναι παραπλανητικό.
"Η αιμορραγία έχει σταματήσει, αλλά ο ασθενής δεν έχει ακόμη συνέλθει», είπε.

Δυνητικά το πιο ανησυχητικό αυτή τη στιγμή, είναι τραπεζικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ισπανία και απειλεί να αναγκάσει τη Μαδρίτη για να ζητήσει μια πλήρη διάσωση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Ασφαλείας και το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.

Την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας (ΑΕΠ) είχε συρρικνωθεί κατά επιπλέον 0,4 τοις εκατό κατά το τρίτο τρίμηνο, μετά από μια παρόμοια βουτιά το δεύτερο.
Η αρνητική οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για Μαδρίτη για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της και να υπάρξει ανάγκη για μετρά περεταίρω λιτότητας.


Έχοντας αυτά κατά νου ο γερμανός υπουργός οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, απέκλειε μια ελληνική χρεοκοπία κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ασία, ο Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι ακόμη και αν η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινωθεί και πάλι, αυτό δεν θα είναι το τέλος της ζώνης του ευρώ.
"Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να διατηρηθεί το ευρώ ως ένα αξιόπιστο νόμισμα», είπε.
Αλλά η μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσει είναι αναγκαία  προτεραιότητα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: