Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Κρίσιμη αλλά σταθερη η κατάσταση της 14χρονης Πακιστανής ακτιβίστριας που πυροβολήθηκε από Ταλιμπάν


Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν. Η κατάσταση της 14χρονης  μαθήτριας Malala Yousufzai από το Πακιστάν η οποία πυροβολήθηκε στο λαιμό, και παραμένει διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Ραβαλπίντι, έπειτα από την  επίθεση που δέχθηκε από Ταλιμπάν...   

επειδή υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν σε σχολεία, χαρακτηρίζετε σταθερή αλλά κρίσιμη.
Την Παρασκευή, μια διεθνής ομάδα ειδικών νευρολογικών είπε ότι  η κατάστασή της ήταν σταθερή, και είναι αισιόδοξοι αλλά θα την παρακολουθούν στενά.

Είμαστε τρομοκρατημένοι – λέει η οικογένεια της -  οι Ταλιμπάν δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν κι αλλά κορίτσια που θεωρούν ότι το δικαίωμα στην μάθηση είναι υποχρέωση έναντι του πολιτισμού μας.
Σε όλη τη χώρα, οι υποστηρικτές της μικρής ακτιβίστριας  συγκεντρώθηκαν και έκαναν αγρυπνίες και προσευχηθήκαν για την ανάρρωσή της.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Πεσαβάρ, την πόλη στην βορειοδυτική περιοχή της χωράς απ’ όπου κατάγετε η Malala, κράτησαν ένα λεπτό σιωπής  προς τιμήν της.

"Έχω το δικαίωμα στην εκπαίδευση», είπε σε συνέντευξή της στο CNN πέρυσι. «Έχω το δικαίωμα να παίζω, Έχω το δικαίωμα να τραγουδώ, Έχω το δικαίωμα να μιλάω, Έχω το δικαίωμα να πάω στην αγορά».


Οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι τα κορίτσια δεν έχουν δικαίωμα να εκπαιδεύονται, και έχουν απείλησε ότι αν Malala επιβιώσει, θα την δολοφονήσουν.
Παρά την απειλή, κάποιες Πακιστανές μαθήτριες λένε ότι η εγκληματική πράξη έναντι της Malala δεν θα τους σταματήσει από το να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

«Στην κοινωνία μας, τα κορίτσια δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και δεν μπορούν  να σπουδάσουν, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι εντελώς λάθος», είπε ένα από τα κορίτσια σε δημοσιογράφους.  Και συνέχισε «Νομίζω ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες και εμείς θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Και εμείς θα βγούμε έξω και να ενθαρρύνουμε κι αλλά κορίτσια να σπουδάσουν» κατέληξε.

Η αστυνομία προσήγαγε πάνω από 200 υπόπτους, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι οι περισσότεροι και κρατούνται 35. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: