Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Τι είναι η Νανοτεχνολογία. βίντεο


Νανοτεχνολογία είναι η επιστήμη που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις διαστάσεις των υλικών σε κλίμακα νανομέτρων και έχει αποδείξει τις εντυπωσιακές ιδιότητες που αποκτούν αυτά όταν οι διαστάσεις τους είναι μερικά νανόμετρα.


Το πρόθεμα νάνο, αντιστοιχεί στο μέγεθος 10-9, δηλαδή το ένα νανόμετρο (nm) είναι ένα...
δισεκατομμύριο φορές μικρότερο από το ένα μέτρο (m). Έτσι χρησιμοποιούμε τον όρο νάνο όπως νανοσωματίδια, νανοϊνίδια, νανοσφαιρίδια κλπ., όταν μιλάμε για σωματίδια μεγέθους περίπου από 1 μέχρι 200 νανόμετρα.

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στράφηκε προς τα νανοϋλικά όταν διαπιστώθηκαν ότι αυτού του είδους τα υλικά έχουν πολύ διαφορετικές ιδιότητες όταν σχηματίζουν σωματίδια σε νανοδιαστάσεις αντί για τα γνωστά μεγάλα σωματίδια που είναι ορατά με γυμνό μάτι ή με ένα απλό οπτικό μικροσκόπιο.

Τα νανοϋλικά ήδη έχουν βρει πληθώρα εφαρμογών και στο μέλλον αναμένεται να βρουν πολύ περισσότερες. Αρχικά το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε συγκεκριμένες εφαρμογές όπως στις βιοεπιστήμες, στη νανοηλεκτρονική και στην αεροδιαστημική. Σήμερα όμως τα νανοϋλικά έχουν εξαπλωθεί από το χώρο των επιστημών και της τεχνολογίας και έχουν μπει στην καθημερινή μας ζωή αφού έχουν βρει ποικίλες εφαρμογές όπως σε δομικά υλικά για καθαρισμό, προστασία, διακόσμηση, καθαρισμό και αποκατάσταση κτιρίων, αλλά και σε προϊόντα καθημερινής οικιακής και όχι μόνο χρήσης.


Συνέντευξη του Καθ. Στέργιου Λογοθετίδη στη εκπομπή Καλησπέρα στον ... αέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: