Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Θεραπεία της τύφλωσης με μια ένεση πειραματίζονται επιστήμονες


Αμερικανοί επιστήμονες από Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια βοήθησαν τυφλά ποντίκια να δουν και πάλι, χορηγώντας τους μια χημική ουσία που ρυθμίζει τη φωτοευαισθησία...


Μία νέα χημική ουσία κατάφερε να αποκαταστήσει σε ένα βαθμό και ένα σύντομο χρονικό διάστημα την όραση σε τυφλά ποντίκια. Αν και συχνά οι μελέτες σε πειραματόζωα αποτυγχάνουν να αναπαραχθούν με την ίδια επιτυχία στους ανθρώπους οι ερευνητές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα πετύχει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuron, γεννούν ελπίδες ότι μια μέρα άνθρωποι που πάσχουν από κοινές νόσους των αφθαλμών, όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, θα βρουν ξανά την όρασή τους.

Η χημική ουσία που χορήγησαν οι επιστήμονες στα ποντίκια ονομάζεται AAQ και στην ουσία κάνει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς ευαίσθητα στο φως.

Η θεραπεία είναι προσωρινή, δεν απαιτεί εγχείριση και εκτιμάται ότι ανοίγει νέους δρόμους για την αποκατάσταση της όρασης χωρίς χρειάζεται να εμφυτευθούν στον ασθενή μικροτσιπ ή να γίνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, δυο τεχνικές που ακόμα ερευνώνται

Δεν υπάρχουν σχόλια: