Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

28 Μάρτιου ο πρώτος «πειρατικός» ραδιοφωνικός σταθμός της Ευρώπης


Σαν σήμερα το 1964 στις 28 Μαρτίου ήταν η μέρα που εξέπεμψε ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ευρώπης το  «Radio CAROLINE» αλλάζοντας το ραδιοφωνικό τοπίο στη Μεγάλη Βρετάνια αλλά και στης υπόλοιπες χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης.
Την εποχή  που απαγορευόταν η ιδιωτική ραδιοφωνία στα ερτζιανά, ένας ιρλανδός επιχειρηματίας από το χώρο της μουσικής βιομηχανίας, λεγόμενος Ronan ORailly  έστησε το πρώτο σταθμό πάνω σ' ένα πλοίο και βγήκε στον αέρα εν πλω, από τα διεθνή ύδατα, ανοιχτά των αγγλικών ακτών.
Έπαιζε κυρίως ποπ μουσική για τους νέους , ενώ η πρωτοτυπία του ήταν ότι εξέπεμπε σε 24ωρη βάση. Σε σύντομο διάσημα έγινε δημοφιλέστατος και το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι.
Για να κρατήσει το μονοπώλιο του ΒΒC το 1967 το Λονδίνο απαγόρευσε στις βρετανικές εταιρίες να διαφημίζονται σ' αυτούς τους σταθμούς, ενώ και στα πλοίο από τα οποία εξέπεμπαν απαγορεύτηκε ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα, νερό και καύσιμα απ’ τα βρετανικά νησιά. Αυτό υποχρέωσε τους λεγόμενους  «πειρατές» να κλείσουν. Όχι όμως και το «Radio CAROLINE», που κατέφυγε στα ολλανδικά λιμάνια για τις απαραίτητες προμήθειες.
Το αποτελέσματα απ’ τη συνέχιση των εκπομπών του «Radio CAROLINE» ήταν άμεσες. Ενάμιση μήνα μετά την απαγόρευση, το κρατικό BBC ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ποπ σταθμού εθνικής εμβέλειας, του «Radio 1», στα πρότυπα του «Radio CAROLINE».
Το «Radio CAROLINE» σιγήσει το 1968, όταν το πλοίο του αποσύρθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρία στην οποία ανήκε. Αλλά ξαναβγήκε στον αέρα από το 1972 έως το 1980 που δυστυχώς το πλοίο βυθίστηκε από καταιγίδα.
Επανεξέπεμψε και πάλι το 1983 με νέο πλοίο, το οποίο επίσης βυθίστηκε 8 αργότερα.
Το 1991 και μετά  το «Radio CAROLINE»  απέκτησε επίγειες εγκαταστάσεις στη Βρετανία κι έκτοτε εκπέμπει δορυφορικά και μέσο ιντερνέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: