Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Νέο θαυματουργό φάρμακο για τη χοληστερίνη

Τα άτομα με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ενδεχομένως να βρήκαν μία εναλλακτική λύση για τις στατίνες, καθώς δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους ένα πειραματικό φάρμακο που μειώνει το επίπεδο της υψηλής χοληστερόλης και ταυτόχρονα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 
Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Kevin Fitzgerald της φαρμακευτικής εταιρίας Alnylam Pharmaceuticals, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Lancet", αναφέρουν ότι οι 32 εθελοντές ηλικίας 18 έως 65 ετών, που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, παρουσίασαν μείωση έως 57% του επιπέδου της χοληστερόλης LDL, γνωστής και ως «κακής» χοληστερόλης.

Το φάρμακο με την κωδική ονομασία ALN-PCS σταματά στον οργανισμό την παραγωγή της πρωτεΐνης PCSK9, που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Το μπλοκάρισμα της εν λόγω πρωτεΐνης γίνεται με τη βοήθεια μικρών μορίων RNA μέσω της «σίγασης» του αντίστοιχου γονιδίου που ρυθμίζει αυτή την πρωτεΐνη.

Το υπό δοκιμή φάρμακο, παρόλο που αποδείχτηκε αποτελεσματικό στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, όπως όλα τα φάρμακα έτσι και αυτό παρουσίασε παρενέργειες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από ήπιες έως μέτριες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές.

Αν και εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους εμφανίζει αντίσταση σε αυτές και το νέο φάρμακο θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε αυτούς, ενώ σε πολλούς άλλους ασθενείς θα μπορούσε να χορηγείται σε συνδυασμό με τις στατίνες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.


Πηγή: The Guardian, Nature

Δεν υπάρχουν σχόλια: