Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η επίσκεψη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, και οι προοπτικές

Η αλλαγή πλεύσης που επιχειρεί τώρα τελευταία η ελληνική εξωτερική πολιτική, απαγκιστρωμένη από το βόρειοευρωπαϊκό δόγμα, προσεγγίζοντας το υπερατλαντικό δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις Ελλάδας, ΗΠΑ.


Η Ελλάς πράγματι πρέπει να προσεγγίσει την πολιτική της Ουάσιγκτον, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, που πράγματι είναι πολύ πιο συγκροτημένος σε αντικειμενικές προσεγγίσεις για ότι άφορα τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και στο γεωπολιτικό, που η χώρα μας με βάσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα αποθέματα του υποθαλασσίου ορυκτού πλούτου, οφείλει να συμπορευτεί με τα αμερικανικά, που σαφώς είναι προς την πλέον συμφέρουσα για εμάς κατεύθυνση.

Ως εκ τούτου και παρ’ όλα τα λάθη – τα οποία δεν είναι και λίγα – της συγκυβέρνησης, την ευκαιρία αυτή που ανοίγετε, και λόγο των αμερικανικών συμφερόντων, οφείλει να την εκμεταλλευτή στο έπακρον.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λευκός Οίκος έβγαλε μια ανακοίνωση η οποία θα μπορούσε κάνεις να τη χαρακτηρίσει θέρμη, μιας και προσβλέπει σε μια στενότερη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στο ρευστό γεωπολιτικό μέλλον της ανατολικής μεσογείου., αλλά και στον έλεγχο των κοιτασμάτων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ

«Την Πέμπτη, 8η Αυγούστου 2013, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο.
Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας. Σήμερα τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία.
Ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντας και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και της Συρίας».


Η ανακοίνωση είναι σαφής, και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ως εκ τούτου ο Σαμαράς πρέπει να την πιάσει απ’ τα «μαλλιά» διότι και σοβαρή είναι και συμφέρουσα για εμάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: