Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ στην αγορά από τη FED

Την ώρα που η Ευρώπη επιμένει στη σκληρή λιτότητα σαν μέσο αντιμετώπισης της κρίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ρίχνει περισσότερο χρήμα στην αγορά για να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή και ιδιαίτερα την αυξημένη ανεργία.

Ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι αποφάσισε να αυξήσει κι άλλο τη ρευστότητα στην αμερικανική οικονομία επειδή δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό μείωσης της ανεργίας, τη στιγμή μάλιστα που στην Ουάσιγκτον συνεχίζονται οι διαφωνίες για το πώς θα πρέπει να μειωθούν τα υπέρογκα ελλείμματα και χρέη.

Η FED αντικατέστησε το πιο ήπιο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας με νέο, πιο φιλόδοξο, αφού «υποσχέθηκε» να αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου αξίας έως 45 δισ. δολαρίων.

Οι αγορές αυτές θα γίνονται επιπλέον των αγορών 40 δισ. δολαρίων σε ομόλογα με εγγυήσεις στεγαστικά δάνεια που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε το Reuters.
Σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο η FED επίσης έθεσε συγκεκριμένους στόχους για την πολιτική της.

TarotΣυγκεκριμένα, ο Μπερνάνκι υποσχέθηκε ότι πιθανότατα θα διατηρήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια του δολαρίου όσο διάστημα η ανεργία παραμένει πάνω από 6,5%, ο πληθωρισμός προβλέπεται πως δεν θα ξεπερνά το 2,5% και οι προβλέψεις για το ύψος του πληθωρισμού πέραν των δύο χρόνων θα είναι συγκρατημένες, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Επιτροπή (της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) ανησυχεί ότι χωρίς επαρκή μέτρα η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δημιουργήσει επαρκή βελτίωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας», ανέφερε η ανακοίνωση της Τράπεζας.

Η FED έχει θέσει σαν κύριο στόχο την αύξηση της απασχόλησης. Η ανεργία τον Νοέμβριο μειώθηκε στο 7,7% από 7,9% τον Οκτώβριο, αλλά η μείωση αυτή οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες - κάτι που δεν ικανοποίησε τη FED.

Η Τράπεζα έχει ήδη αγοράσει ομόλογα αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων στην προσπάθειά της να οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Νεα online 

Δεν υπάρχουν σχόλια: