Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα της Eurostat για την απασχόληση

Μεγάλη μείωση της απασχόλησης σημειώθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με βάση την έρευνα των οικονομικών δεδομένων για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η απασχόληση μειώθηκε κατά 8,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε..

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο αριθμός των εργαζόμενων στην Ευρωζώνη μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,7% και κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ για την ΕΕ η απασχόληση μειώθηκε επίσης κατά 0,5% και 0,2%, αντίστοιχα.

Μεγάλη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στις χωρες εχει ως εξης:Ισπανία (-4,1%)Πορτογαλία (-4,1%)
Κύπρος (-3,2%)
Πολωνία (-3,5%)(-0,1%)
Γαλλία (-0,1%)  


Αντίθετα, αύξηση σημείωσαν οι εξης χωρες:
Γερμανία (0,9%)
Λετονία (3,4%)
Εσθονία (1,2%)
Βρετανία (1,8%). 

Σύμφωνα με την Eurostat, η απασχόληση μειώθηκε στους περισσότερους τομείς, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) στον τομέα των κατασκευών (-1,5% στην Ευρωζώνη και -1,3% στην Ε.Ε.). Η Eurostat εκτιμά ότι στο τρίτο τρίμηνο οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 222,6 εκατομμύρια, από τους οποίους 146 εκατομμύρια εργάζονται στην Ευρωζώνη.
Πτώση στον πληθωρισμό τον Νοέμβριο


 Η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο στο επίπεδο του 2,2%, σε ετήσια βάση, έναντι 2,5% τον Οκτώβριο. Η ανακοίνωση σημειώνεται σε επίρρωση των αρχικών εκτιμήσεων της στατιστικής υπηρεσίας σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 24 κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος στην Αυστρία με 2,9% και αυξήθηκε στη Μάλτα από 3,2% σε 3,6%.

Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ε.Ε. εμφάνισε η Ελλάδα

Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού (0,4%) στην Ε.Ε. εμφάνισε η Ελλάδα τον Νοέμβριο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο (0,9%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Μετά την Ελλάδα, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. εμφάνισε η: Σουηδία με 0,8%
Κύπρος με 1,4%,

Ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην:
Ουγγαρία με 5,3%
Ρουμανία με 4,4%
Εσθονία με 3,8%

Αλλά εξισου  αποθαρρυντική είναι και η ερευνα της  Markit για την Ευρωζώνη όπου τα στοιχεία από την έρευνα της βρετανικής εταιρείας για την οικονομία της Ευρωζώνης που συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος αντανακλά τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στις 47,3 μονάδες από 46,5 μονάδες το Νοέμβριο (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας).
Η παραγωγή μειώθηκε και στους δύο τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

TarotΣτη Γερμανία, η παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους 8 μήνες, αν και η αύξηση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς η άνοδος στις υπηρεσίες αντισταθμίστηκε από ταχύτερη μείωση στη μεταποιητική παραγωγή.

Στη Γαλλία, η παραγωγή μειώθηκε για δέκατο συνεχόμενο μήνα με σημαντικό ρυθμό, παρά τη μικρή επιβράδυνσή του μετά τον Αύγουστο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, κ. Κρις Γουίλιαμσον δήλωσε ότι «φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες επιστροφής της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκτός απροόπτων εξελίξεων, εάν μπορέσουν να διατηρηθούν οι πρόσφατες βελτιώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: