Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτά θα γίνουν μετά τις γερμανικές εκλογές στην Ελλάδα!

Έρχεται η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση Αθήνας - πιστωτών αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές Δείτε Βήμα - βήμα τον σχεδιασμό για το νέο τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα.


To τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αναλύουν βήμα προς βήμα οι Financial Times, υποστηρίζοντας πλέον με κάθε βεβαιότητα πως αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για το τρίτο δάνειο προς την Αθήνα.

Η συζήτηση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στο εξωτερικό, ωστόσο μετά τη δημόσια παραδοχή, τον περασμένο μήνα, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε περί ανάγκης νέου δανείουγια την Αθήνα, όλα μοιάζουν πλέον πως έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Ήδη η Ελλάδα έλαβε ποσό ύψους 73 δισ. ευρώ υπό το πρώτο πακέτο διάσωσής της και ακόμη 173 δισ. ευρώ υπό το υφιστάμενο - δεύτερο - πακέτο.

Το μέγεθος, η μορφή και ο σκοπός ενός νέου, τρίτου δανείου προς την Ελλάδα ενδεχομένως να απαιτήσουν έως και έναν ολόκληρο χρόνο νέων σκληρών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν.

Το ερώτημα γύρω από τη νέα διάσωση, κατά τους Financial Times, είναι αν τα προβλήματα της Ελλάδας - η υστέρηση του 2014, η ανάγκη νέων χρημάτων το 2015 και το υπέρογκο χρέος - θα αντιμετωπιστούν συνολικά ή ξεχωριστά το καθένα.

Διεθνής αναλυτής αναφέρει ότι η συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών φοβίζει τη Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να παρασυρθεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα παραθέτει το πιθανότερο σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική περίπτωση.

Αρχικά θα τεθεί το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη διετία, που το ΔΝΤ υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημειώνεται, αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν καλύψουν όλο το κενό φέτος, όπως θα ήθελε το ΔΝΤ, αλλά μόνο την υστέρηση των 4,4 δισ. του 2014, τότε το κενό του 2015 θα πρέπει να ξανασυζητηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Κατά την εφημερίδα, αυτό θα είναι το έναυσμα για τη συζήτηση επί του τρίτου πακέτου διάσωσης.

Προστίθεται ότι κατά ορισμένους υπάρχει πρόσθετο κενό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, επομένως συνολικά τα πρόσθετα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί σε ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ένα ποσό 8-9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι ίσως οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν και αυτό το ποσό από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία υπέστη βαθύτερη ύφεση από όσο υπολογιζόταν όταν καθορίζονταν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογιστεί και ο κλονισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της περιοχής μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Στα μέσα του 2014, καταλήγει το χρονοδιάγραμμα του πιθανού σεναρίου που παρουσιάζουν οι Financial Times, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα αξιολόγηση και τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των ενεργειών προς μία τραπεζική ένωση.

Αυτή η αξιολόγηση θα είναι κρίσιμη για να φανεί αν τα χρήματα που έχουν περισσέψει από την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση μπορούν να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Πηγή: thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια: