Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ο Φώτης Κουβέλης αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συγκυβέρνησης

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Σας παραθέτουμε το κείμενο της εισηγητικής του ομιλίας και ακλουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

To κείμενο της εισήγησης

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλημέρα σε όλες και όλους, σας ευχαριστώ κι εγώ ιδιαίτερα για την εδώ παρουσία σας. Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο μιας περιοδείας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και μετά τη Θεσσαλονίκη ακολουθεί η Ήπειρος.
Κυρίες και κύριοι φίλες και φίλοι, σας είναι γνωστό ότι η Δημοκρατική Αριστερά εδώ και κάποιες ημέρες δεν μετέχει στην Κυβέρνηση. Θεωρώ ότι σας είναι γνωστοί οι λόγοι που απεχώρησε η Δημοκρατική Αριστερά από την Κυβέρνηση, αλλά θέλω να επισημάνω ότι η αποχώρησή μας αυτή ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων συμπεριφορών, οι οποίες είχαν οδηγήσει στο να μετατρέπεται η Κυβέρνηση από τρικομματική σε μονοκομματική.
Δεν ήταν μόνο το θέμα της ΕΡΤ, η ΕΡΤ όπως χαρακτηριστικά έχω πει «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Η αποχώρησή μας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και αναίρεση όλων εκείνων που είχαμε πράξει τον Ιούνιο του 2012.
Η Δημοκρατική Αριστερά θυμίζω ότι τον Ιούνιο του 2012, ένα χρόνο δηλαδή πριν, αποφάσισε ξεπερνώντας και το εκλογικό μέγεθος που της είχε δώσει ο ελληνικός λαός το 6,3% να στηρίξει την Κυβέρνηση να υπάρξει Κυβέρνηση, να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, διότι  θυμηθείτε την εποχή εκείνη δεν ήταν καθόλου δεδομένη η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όπως δεν ήταν δεδομένο ότι η χώρα δεν θα περιέπιπτε σε κατάσταση και τυπικής χρεοκοπίας.
Εμείς είχαμε πει στον ελληνικό λαό ότι θα δώσουμε λύση. Μας ήταν εξαιρετικά εύκολο, μας ήταν βολικό θα ήταν και ευρύχωρο πολιτικά, να μετακινηθούμε στα έδρανα της μικρής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά αυτό δεν θα ήταν  μια πράξη ευθύνης από τη μεριά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μια ευθύνη, απέναντι στη χώρα και στην ελληνική κοινωνία.
Σήμερα η Ελλάδα από καλύτερες θέσεις  μπορεί να δώσει τη μάχη για την περαιτέρω σταθεροποίηση αλλά και για την ανταπόκρισή της σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ασφυκτικό και παρά το γεγονός ότι ύφεση εξακολουθεί να είναι παρούσα με μεγάλα μεγέθη και δυστυχώς τα σημάδια δείχνουν ότι η ύφεση το 2014 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 4,7-4,8%.
Οφείλω να σας πω ότι οδηγηθήκαμε σε αυτή την πολιτική ενέργεια της αποχώρησης, αφού είχαν προηγηθεί μια σειρά από συγκεκριμένα γεγονότα, γεγονότα τα οποία κατεδείκνυαν και καταδεικνύουν και σήμερα ότι η Κυβέρνηση είχε αρχίσει με ευθύνη του Μαξίμου να συμπεριφέρεται ως μονοκομματική Κυβέρνηση.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, επιλέγω όμως εκείνα τα οποία είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Να θυμίσω ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας είχαμε υπογράψει μια προγραμματική συμφωνία και μεταξύ των άλλων προβλεπόταν ότι στα αποκρατικοποιούμενα μεγέθη, όλα εκείνα τα οποία έχουν δίκτυα, για παράδειγμα η ΔΕΗ, θα παραμείνουν τα δίκτυα στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας, η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να παραχωρηθεί ένα κομμάτι της ΔΕΗ και να παραχωρηθεί και με το σύνολο του δικτύου αυτού του κομματιού.
Είχαμε επίσης συμφωνήσει ότι η εκμετάλλευση των λιμανιών θα ήταν εκχώρηση της εκμετάλλευσης και όχι παραχώρηση όπως προωθείται αυτή την ώρα.
Καθυστέρησε, παρά την αντίθετη από τη μεριά μας επιμονή και πρόταση και εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθυστέρηση το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία που αφορά σε περίπου 490.000 νέους και νέες.
Αυτό δεν είχε σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αυτό ήταν εσωτερική υπόθεση. Μια υπόθεση, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη μεταβίβαση χρημάτων από το ΕΣΠΑ προς το Κοινωνικό Ταμείο και δεν παραλείπω να σας πω ότι όταν έθεσα το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες στον αρμόδιο Επίτροπο τον κ. Άντορ, πήρα την απάντηση ότι «μα άμα μας το ζητήσει η Κυβέρνηση, εμείς θα προχωρήσουμε στο να ζητήσουμε από τν αρμόδιο Επίτροπο τον κ. Χάαν τα χρήματα που έχουν σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη να μεταφερθούν στο Κοινωνικό Ταμείο.
Ας αναφέρω κι άλλο παράδειγμα. Όταν λίγο καιρό πριν είχε συζητηθεί το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο, το μικρό φορολογικό, η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε επτά τροπολογίες οι οποίες ήταν βελτιωτικές και ουσιαστικά εισηγούνταν αυτές οι τροπολογίες δικαιοσύνη, αλλά και ελάφρυνση ιδιαίτερα όλων εκείνων οι οποίοι δέχονται τα βάρη της κρίσης και δεν θα έπρεπε να δεχτούν περαιτέρω βάρη από το φορολογικό σύστημα.
Ας έρθω όμως στα πιο πρόσφατα τα οποία και αυτά δεν έχουν σχέση σε καμία περίπτωση με τις υποχρεώσεις της χώρας μας και τις διεθνείς της δεσμεύσεις.
Θυμηθείτε: το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή κάποιων πολιτών ακύρωσε το νόμο για τη χορήγηση της ιθαγένειας, όχι γιατί θεώρησε ότι όλος ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, αλλά γιατί κάποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Και είπαμε βεβαίως με απόλυτο σεβασμό στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, να προχωρήσουμε σε ένα καινούργιο νόμο ο οποίος θα κρατούσε όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία της προηγούμενης νομοθεσίας.
Αντ’ αυτού  πληροφορήθηκα, πληροφορήθηκε η ΔΗΜΑΡ και ο ελληνικός λαός, ότι δόθηκε εντολή από τον Πρωθυπουργό προς τον τότε αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό και σήμερα Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Αθανασίου, να παγώσει κάθε διαδικασία για τη χορήγηση ιθαγένειας, ακόμη και εκείνες τις υποθέσεις οι οποίες είχαν κριθεί και είχαν εγκριθεί απ’ όλα τα αρμόδια όργανα.
Δυστυχώς, ακόμη σήμερα δεν υπάρχει νόμος για τη χορήγηση της ιθαγένειας. Και αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς, η οποία αφ’ ενός μεν μαρτυρούσε τη μετακίνηση του Μαξίμου προς τη λογική μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, αφ’ ετέρου αυτή η συμπεριφορά μαρτυρούσε και έντονη την ιδεολογικοπολιτική  επιλογή από τη μεριά του Μαξίμου.
Και ήρθε ο περίφημος αντιρατσιστικός νόμος, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ακριβέστερα. Υπήρχε συμφωνία ότι αυτός ο νόμος έπρεπε να  υπάρξει. Όχι μόνο συμφωνία, όχι μόνο υποχρέωση απέναντι στη δημοκρατία, στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία πολύ ορθά, έλεγα ότι η Ελλάδα πρέπει ν’ αποκτήσει ένα σχετικό σύγχρονο νομοθέτημα  για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και όλα εκείνα τα οποία συνιστούν ακριβώς αντιρατσιστική συμπεριφορά.
Το Μαξίμου επίσπευδε και κάθε τόσο έλεγε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Και όταν η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελούμενη από δικαστές εκπονούσε το σχέδιο νόμου, έστελνε χειρόγραφες παρατηρήσεις τις οποίες μετέφερε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο τότε Υφυπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καραγκούνης, οι οποίες εισηγούνταν τι: Την περαιτέρω αυστηροποίηση.
Ήθελε το Μαξίμου να γίνει εξαιρετικά αυστηρός αυτός ο νόμος, μέχρις σε σημείο η αυστηρότητα που εισηγείτο,  να οδηγεί και σε νομοθετική ακαμψία με την έννοια ότι θα ήταν πάρα πολύ  δύσκολο ο εφαρμοστής του δικαίου, δηλαδή ο δικαστής, ν’ αξιοποιήσει αυτό το νόμο και να τον εφαρμόσει όπως θα έπρεπε.
Κι όταν πια το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, όταν το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, τη γνωστή ΚΕΝΕ, όταν έχει σταλεί στη Γραμματεία της κυβέρνησης, στο Γραμματέα της κυβέρνησης, τον κ. Μπαλτάκο, όταν έχει σταλεί στους αρχηγούς των κομμάτων, στον Πρωθυπουργό, στον κ. Βενιζέλο, στον ομιλούντα, ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία, το Μαξίμου,  δήλωσε δημόσια ότι δε χρειάζεται κανένας αντιρατσιστικός νόμος και ότι είναι ικανό το νομοθετικό οπλοστάσιο, είναι ικανός ο πριν από 30 και πλέον χρόνια νόμος, ν’ αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα.
Δείτε λοιπόν  τη μετακίνηση από το αυστηρώς και άμεσα, τώρα να υπάρξει  νόμος, μέχρι του σημείο «δε χρειάζεται νόμος». Και τότε είπα ότι πρόκειται  για μια επιλογή βαθύτατα  ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα διότι αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία, το Μαξίμου, να μπετονάρει από τα δεξιά, όπως πίστευε, αβάσιμα κατά τη γνώμη μου, το κόμμα και να μην υπάρξει νόμος.
Και μετά την κατακραυγή, ιδιαίτερα από το χώρο της Ευρώπης, τότε θεώρησε ότι πρέπει να κατατεθούν 4 τροπολογίες τις οποίες έκρινε ικανές για να βελτιώσουν και να καταστήσουν σύγχρονο το πριν από 30 και πλέον χρόνια νομοθέτημα. Και νόμος δεν υπάρχει. Αυτή την ώρα που μιλάμε δεν υφίσταται σχετική νομοθεσία. Και είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένης επιλογής.
Και ακολουθεί η υπόθεση της ΕΡΤ. Πληροφορήθηκα ότι υπάρχει σχέδιο να κλείσει ολοσχερώς η ΕΡΤ από το πρωτοσέλιδο μιας έγκριτης, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα.  Και όταν έθεσα το θέμα, τότε πήρα την απάντηση ότι ναι, πρέπει να κλείσει. Και δήλωσα: Δεν είμαι αντίθετος, είμαι αντίπαλος σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και η δήλωσή μου σας είναι γνωστή διότι είδε το φως της δημοσιότητας, αφού άλλωστε αυτά τα είπα εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Μετά από λίγες ημέρες, σε μια νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, μου παρεδόθη στα χέρια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μαζί με τη σχετική ΚΥΑ κι ένα σχέδιο νόμου, για ν’ αναφωνήσω τότε, προφανώς σκωπτικά, «οποία επιμέλεια επιδεικνύεται που δεν έχει επιδειχθεί για κανένα άλλο θέμα!».
Και τότε προχωρήσαμε. Προχωρήσαμε στη συζήτηση, και αυτό έγινε την Τετάρτη το βράδυ. Και πάλι με την επιφύλαξη από τη μεριά μου όσο και την επιφύλαξη και άρνηση και τη δική μου και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Βενιζέλου. Και πήγαμε σε συνάντηση για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα το βράδυ, διότι ο κ. Πρωθυπουργός θα απουσίαζε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη και θα επέστρεφε την Πέμπτη το βράδυ.
Όταν πια άρχισε η συζήτηση και είπα ότι δεν είναι δυνατό να δεχθώ αυτό το πράγμα και όταν ρωτήθηκα αν είμαι αμετακίνητος δήλωσε ότι είμαι αμετακίνητος και ότι αυτό που σας είπα, δηλαδή να γίνει η αναγκαία αναδιοργάνωση, να γίνει η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, αλλά με την ΕΡΤ σε κίνηση και όχι να κλείσει η ΕΡΤ, τότε τελείωσε η συζήτηση και απεχώρησα, γνωρίζοντας πια ότι είχε επέλθει συμφωνία του κ. Σαμαρά, η εκτίμησή μου είναι ότι είχε επέλθει η συμφωνία από το πρωί της Πέμπτης για να ολοκληρωθεί μία ώρα περίπου πριν από τη συνάντησή μας με τον κ. Βενιζέλο κι έτσι απεχώρησα.
Οφείλω να σας πω ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης  προσήλθα προσφέροντας κοινό τόπο, κοινό συμβιβαστικό τρόπο. αλλά ήταν αμετακίνητος ο κ. Σαμαράς όπως κι εγώ ήμουν αμετακίνητος και έγινε αυτό το οποίο σας είναι γνωστό, η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.
Εγώ όταν πήγα εκεί δεν πήγα μόνο με τις απόψεις μου, πήγα με αποφάσεις συλλογικών μου οργάνων, δηλαδή της Κοινοβουλευτική Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Ας επιστρέψω όμως λίγο πίσω για να σας πω ότι όταν υπήρχε άρνηση από τη μεριά του Μαξίμου, του κ. Πρωθυπουργού για την ύπαρξη αντιρατσιστικού νόμου, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε κοινή  πρόταση νόμου η οποία ουσιαστικά εμπεριείχε απόλυτα το σχέδιο νόμου που είχε εκπονήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αυτή η πρόταση νόμου βρίσκεται στη Βουλή και θα έρθει η ώρα που θα συζητηθεί. Και θα έρθει και η ώρα της ψηφοφορίας. Και το ερώτημά μου, γνήσιο ερώτημα: Τι θα κάνουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;
Κι όταν είχαμε τη συγκεκριμένη άρνηση σ’ αυτά που προωθούσε η κυβέρνηση αναφορικά με την ΕΡΤ κι όταν δημοσιεύθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καταθέσαμε πρόταση για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, πρόταση νόμου η οποία έφερε τις υπογραφές των Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.
Και πάλι το ερώτημά μου, τι θα κάνουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του, γιατί και αυτός υπογράφει όπως κι εγώ, όταν θα έρθει η σχετική πρόταση νόμου για συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή; Είμαι πεπεισμένος ότι το Μαξίμου είχε επιλέξει να πάει σε εκλογές, αποδεχόμενο αν θέλετε εισηγήσεις κύκλων της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν μπορώ διαφορετικά να ερμηνεύσω το γεγονός ότι προώθησε με μονομέρεια μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία έφερε τις υπογραφές -παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία- μόνον των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν εστάλη ούτε καν για γνωστοποίηση πολλώ δε μάλλον για υπογραφή ούτε στους δύο Υπουργούς που είχε υποδείξει η Δημοκρατική Αριστερά στους κ.κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, ούτε και στους δύο Υπουργούς που είχε υποδείξει το ΠΑΣΟΚ στον κ. Λιβεριάτο και στον κ. Τσαυτάρη.
Και μίλησα για παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία με την έννοια ότι δε γνωρίζω, δε γνωρίζει κανένας προηγούμενη πολιτική συμπεριφορά για την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου χωρίς την υπογραφή του συνόλου των μελών της Κυβέρνησης. Επρόκειτο για μία ένταση, την οποία συστηματικά προωθούσε το Μαξίμου, είχε γίνει σαφές πια ότι η ένταση ήταν επιλογή και είχε επιλέξει ας το επαναλάβω να πάει σε εκλογές, άλλο πράγμα αν ανέκρουσε πρύμναν, ειδικότερα κάτω από τις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Το σχέδιο ήταν πάρα πολύ απλό γι΄ αυτούς, θεωρούσαν, μη με ρωτήσετε αν ήταν βάσιμο ή αβάσιμο αυτό που υπολόγιζαν, εγώ θεωρώ ότι ήταν αβάσιμο ότι στις πρώτες εκλογές θα έπαιρναν ένα ποσοστό εγγύς του 30% και ότι κάτω από πολωτικές διχαστικές και διλημματικές καταστάσεις σε δεύτερες εκλογές θα ήταν δυνατόν να πάρουν την αυτοδυναμία. Οποία αφέλεια βέβαια πολιτική..
Σήμερα. Σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά προσδιορίζει την παρουσία της ως μία υπεύθυνη κοινοβουλευτική δύναμη. Εμείς θα συνεχίσουμε χωρίς να απομακρυνόμαστε κατ΄ ελάχιστον από την ευρωπαϊκή πολιτική μας, δεν απομακρυνόμαστε κατ΄ ελάχιστον από τη μεταρρυθμιστική πολιτική μας, δεν απομακρυνόμαστε καθόλου από το να αποκρούουμε και να είμαστε αντίθετοι σε κάθε πράξη αντιδημοκρατική ή πράξη αυταρχισμού.
Και προχωράμε, προχωράμε στη συγκρότηση μιας ευρείας δημοκρατικής παράταξης, την παράταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και καλούμε, απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε δημοκράτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη, σε κάθε σοσιαλδημοκράτη σοσιαλιστή πολίτες που αναφέρονται στην πολιτική οικολογία.
Και τους καλούμε όχι να γίνουν μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, να συμπαραταχθούμε, γιατί αυτές οι δυνάμεις είναι οι πλειοψηφικές δυνάμεις μέσα στην ελληνική κοινωνία και γιατί η χώρα δεν πρέπει να πέσει σε μία καρικατούρα δικομματισμού και πιστεύω ότι σε αυτή την πρόσκληση σε αυτό το κάλεσμα θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση και ήδη υπάρχει.
Κυρίες και κύριοι, η Δημοκρατική Αριστερά πορεύεται με αυτά τα εφόδια, με αυτές τις θέσεις, με ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται σε γραμμή μάχης και έχω τη βεβαιότητα ότι η πορεία της θα είναι εξαιρετικά επιτυχής. Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

κ. ΡΟΥΜΠΟΣ: Με βάση την εμπειρία που είχατε εάν παραστεί εθνική ανάγκη, θα συμπράξετε πάλι με Κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλο; Θα ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Ρούμπο όπως γνωρίζετε η πολιτική είναι σε κίνηση και ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και κάθε φορά έχει τα ιδιαίτερα στοιχεία του.
Κατά συνέπεια το ερώτημά σας εμπεριέχει τη στατικότητα της συγκεκριμένης στιγμής και εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς εκείνο που θα κάνουμε θα είναι σταθερά αυτό το οποίο υποστηρίζουμε: υπεύθυνα θα συμπεριφερθούμε.
Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, το πολυνομοσχέδιο κατετέθη χθες, έχει ακριβώς 108-109 άρθρα με το ακροτελεύτιο, έχει ζητήματα τα οποία αφορούν στη φορολογία εισοδήματος, ήδη σας είπα πριν ότι εμείς είχαμε καταθέσει επτά τροπολογίες οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, επομένως το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι τροπολογίες μας και οι οποίες δε συμπεριλαμβάνονται ως κείμενο ως περιεχόμενο στο πολυνομοσχέδιο, μας οδηγούν κατ΄ αρχήν στο να καταψηφίσουμε αυτό το κεφάλαιο.
Υπάρχουν κι άλλα κεφάλαια μέσα, για τα οποία δεν σπεύδω να σας πω τίποτε, διότι αποτελούν το αντικείμενο συγκεκριμένης μελέτης, αλλά να σας πω και κάτι που θα ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε για παράδειγμα τον φόρο πολυτελείας για τα ακριβά αυτοκίνητα, για τα σκάφη, για τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και ούτω καθεξής.

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποιες είναι οι προσωπικές σας σχέσεις με Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά; Εάν το κάλεσμα αφορά το Βενιζέλο και το ΣΥΡΙΖΑ;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Οικονόμου οι διαφορές μας είναι πολιτικές διαφορές, δεν είναι προσωπικές διαφορές και δεν έχω τίποτε προσωπικά με τον κ. Σαμαρά, δεν έχω τίποτε προσωπικά με τον κ. Βενιζέλο. Είναι πολιτικές οι διαφορές και κατά συνέπεια δεν έχουν καμία επαφή καμία σχέση με αυτό που λέμε διαπροσωπικές σχέσεις.
Βεβαίως είναι ακριβές ότι μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την Κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία μέχρι αυτή την ώρα επικοινωνία με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το προσκλητήριο που κάνουμε, το κάλεσμα που κάνουμε είναι προφανές ότι δεν αφορά τον κ. Βενιζέλο και το κόμμα όπως το εκφράζει ο κ. Βενιζέλος, αλλά αφορά και απευθύνεται η πρόσκλησή μας, το κάλεσμά μας σε όλον τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να σας πω ότι η αποχώρησή μας από την Κυβέρνηση δε σημαίνει μετακίνησή μας ούτε σε μία ήπια μορφή ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προφανώς σε έναν ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεδομένες οι πολιτικές μας διαφορές, διαφορές οι οποίες εκφράστηκαν με τον πιο δυναμικό τρόπο, ιδιαίτερα για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Αλλά το προσκλητήριο δεν απευθύνεται προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνεται όμως προς όλον τον αριστερό δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο, αυτόν ο οποίος έχει στον πυρήνα της πολιτικής του επιλογής και τη δημοκρατική μεταρρύθμιση και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και το επί της ουσίας κοινωνικό κράτος.

κ. ΤΣΩΧΟΣ: Εγώ κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή τις τελευταίες μέρες υπάρχουν διάφορες διαρροές από το Μαξίμου, από τον κ. Σαμαρά, από τον κ. Μητσοτάκη τον διάδοχο του κ. Μανιτάκη, ότι τελικά όλο το μπλέξιμο και όλη η καθυστέρηση και όλο το αλαλούμ αυτό που υπήρξε εν πάση περιπτώσει στο θέμα κινητικότητας διαθεσιμότητας και λοιπά, ήταν γιατί ο κ. Μανιτάκης στύλωνε τα πόδια ή δημιουργούσε πρόβλημα. Θα ήθελα να μου απαντήσετε αυτό πως το σχολιάζετε; Και μία διευκρινιστική ερώτηση από αυτά που είπατε στην εισαγωγή σας. Είπατε ότι μάθατε διαπιστώσατε την Πέμπτη στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο από το πρωί. Κάπως εξωθεσμικά δηλαδή, όχι μέσα στη συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Υπαινίσσεστε ότι κάπου λειτούργησαν ίσως πίσω από την πλάτη σας και πίσω από την πλάτη της ΔΗΜΑΡ γι΄ αυτή τη συμφωνία;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Τσώχο να ξεκινήσω από το τελευταίο. Εάν γινόταν μπροστά μου, τότε δε θα σας έλεγα κατάλαβα, θα σας έλεγα γνωρίζω. Το "κατάλαβα", το ρήμα που χρησιμοποίησα, σημαίνει ότι αξιολόγησα τη δεδομένη συνάντηση, όλα τα στοιχεία της συνάντησης, η οποία κράτησε πάρα πολύ λίγο και οδηγήθηκα στην τελική μου κρίση ότι ήταν προειλημμένη η απόφαση.
Δεν είχα άλλες πληροφορίες, έστω κι αν εκ των υστέρων τέτοιες πληροφορίες μου έρχονται, αλλά ας μην αξιολογήσω πληροφορίες που δεν μπορώ να ελέγχω τη βασιμότητά τους 100%, αλλά αξιολογώ και αξιολόγησα αυτά τα οποία λίγο πριν σας είπα.
Σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση. Κοιτάξτε, ο κ. Μανιτάκης φταίει για όλους τους λιμούς για όλες τις καταστροφές και για όσους σεισμούς θα γίνουν! Ο κ. Μανιτάκης προώθησε τη διοικητική μεταρρύθμιση όπως ακριβώς είχαμε συμφωνήσει. Τι είχαμε συμφωνήσει; Αρχικά είχε συμφωνηθεί, αυτό ζητούσαν οι Ευρωπαίοι αυτό ζητούσε η τρόικα, μείωση του αριθμού των υπαλλήλων.
Και η μείωση αυτή, δεν ετίθετο στο επίπεδο των απολύσεων. Απόδειξη ότι στην τελευταία συμφωνία που έγινε δεν υπάρχει η λέξη μέσα «έξοδοι» και μάλιστα επέμεναν κάποια στιγμή και στον αγγλικό όρο «exits». Αντιθέτως μέσα στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει η κινητικότητα, η λεγόμενη mobility και αυτά είναι κείμενα νόμου.
Ο κ. Μανιτάκης και οργανογράμματα έχει παραδώσει και συγκεκριμένες θέσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών και για την αξιολόγηση μέσα από την κινητικότητα για να στελεχωθεί καλύτερα η Δημόσια Διοίκηση.
Ο κ. Μανιτάκης διαφώνησε με την οριζόντια αντίληψη των απολύσεων, λέγοντας μάλιστα το χαρακτηριστικό είναι δική του η έκφραση όχι δική μου ότι «δεν μεταφέρω καρπούζια και πατάτες» είναι φράση του κ. Μανιτάκη «αλλά ανθρώπους έχω μπροστά μου». Και πρέπει να σας πω ότι μέσα από τη συνταξιοδοτική ωρίμανση ο αριθμός των υπαλλήλων αυτή την ώρα Ελλάδα, είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο κ. Μανιτάκης;
Ας έρθουμε σε ένα προς ένα τα ζητήματα.
Γιατί –λέει- δεν διώχνονταν οι επίορκοι; Αδόκιμος ο όρος, οι πειθαρχικά υπόλογοι. Μα ο κ. Μανιτάκης δεν είχε την ευθύνη των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια ήταν στην ευθύνη του κάθε Υπουργού χωριστά. Και το ερώτημά μου είναι: τι έκαναν οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας για να αντιμετωπιστούν όλες εκείνες οι εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούσαν σε πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους; Τι έκαναν, αναφορικά με αυτό που ζήτησε ο τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, διότι υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και πλαστά δικαιολογητικά. Τίποτε απολύτως δεν έκαναν.
Ποιος καθυστέρησε να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρότασή του για τις συγχωνεύσεις Οργανισμών ή τις καταργήσεις Οργανισμών; Αυτό ήταν δουλειά του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Οποία αφέλεια και οποίο ψεύδος!
Το κάθε Υπουργείο, ο κάθε Υπουργός χωριστά έπρεπε να κάνει τις δικές του προτάσεις. Αλλά δεν τις έκαναν, καθυστέρησαν και προφανέστατα διότι δεν ήθελαν να ανατρέψουν το πλέγμα των πελατειακών σχέσεων που το κάθε Υπουργείο είχε.
Ο κ. Μανιτάκης και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχουν διαμορφώσει πελατειακές σχέσεις μέσα στα Υπουργεία. Ο κ. Μανιτάκης τους παρέδωσε οργανογράμματα και ο κ. Μανιτάκης είπε το πάρα πολύ καθαρό και απλό «θέλω ένα χρονικό διάστημα, θέλω να πάω μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου όχι για να μην κάνω τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά να την κάνω μέσα από αξιολόγηση, κινητικότητα» και όχι με τον τρόπο που σήμερα προωθείται, που στην κυριολεξία παίρνουν κεφάλια  μεταφέροντας –οποία ευτέλεια- τις δημοτικές Αστυνομίες στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Έτσι έχουν τα πράγματα. Και βέβαια τώρα το ανάθεμα στον κ. Μανιτάκη, ο εύκολος λόγος.

Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ: Εκτιμήσατε ότι με την υπόθεση της ΕΡΤ ο κ. Σαμαράς ήθελε να πάει τη χώρα σε εκλογές. Με δεδομένο ότι η ΕΡΤ ήταν μόνο η αρχή, βλέπουμε ότι ακολουθούν οι σχολικοί φύλακες, οι δημοτικοί αστυνομικοί κ.ά. θεωρείτε ότι εξακολουθεί να έχει αυτή τη στόχευση; Και μια εκτίμηση δική σας πόσο μακριά είμαστε από τις εκλογές.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εκτιμώ ότι τώρα δεν έχει κ. Ιγνατιάδη αυτή τη στόχευση. Διότι  είναι εξαιρετικά νωπή, αν θέλετε η προπροηγούμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικά νωπές οι απόψεις των Ευρωπαίων, ακριβώς γι' αυτό και σας είπα ότι ανέκρουσε πρύμνα.
Η πορεία της Κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητά της, τη συνοχή της και από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Κατά συνέπεια δεν έχω αυτή την ώρα κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο, ως σταθμό για τη διενέργεια εκλογών.

Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μας περιγράψατε πρόχειρα κάμποσες περιπτώσεις στις οποίες θεωρείτε ότι ο Πρωθυπουργός λίγο – πολύ παραβίασε την προγραμματική συμφωνία την οποία είχατε κάνει. Είναι περιπτώσεις οι οποίες θα έλεγα ότι δίνουν και το πολιτικό στίγμα της ΔΗΜΑΡ, τις φιλοδοξίες τις προγραμματικές που είχε όταν μπήκε στην Κυβέρνηση. Εφόσον λοιπόν τίποτε από αυτά δεν προχώρησε, θέλω να σας ρωτήσω μήπως εν τέλει -αν και είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους απολογισμούς- θεωρείτε μάλλον άστοχη την απόφασή σας να συμμετέχετε σε αυτή την Κυβέρνηση. Και ειδικότερα κάτι για τον κ. Βενιζέλο. Από το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών και τις πυκνές συναντήσεις που είχατε, προέκυπτε ότι είχατε χαράξει μια κοινή γραμμή στο θέμα της ΕΡΤ τουλάχιστον. Θεωρείτε ότι ο κ. Βενιζέλος σας άδειασε εν ολίγοις;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Ηλιάδη, ο κ. Βενιζέλος έκανε αυτό που πίστευε ότι αντιστοιχεί στην πολιτική που θέλει να ακολουθήσει και είναι δική του ευθύνη αυτό που επέλεξε. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι «θα κάνω ό,τι κάνει ο κ. Βενιζέλος». Ο κ. Βενιζέλος αντιθέτως έλεγε ότι «ό,τι θα κάνει ο Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά, θα πράξω και εγώ».
Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός -λίγο πριν σας το ανέφερα- ότι έχουμε δυο αρκετά σημαντικές κοινές ενέργειες, όπως η κατάθεση της πρότασης νόμου για τη μη ψήφιση, αντιθέτως για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ και έχουμε και μια δεύτερη εξαιρετικά δυναμική κοινή ενέργεια, την κατάθεση πρότασης νόμου, για την επί ψήφιση του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου, το οποίο υιοθέτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το καταθέσαμε ως πρόταση νόμου.
Γι' αυτό και όχι τυχαία διετύπωσα δημόσια το ερώτημα, εδώ σήμερα ότι τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε αυτές τις δυο προτάσεις νόμου; Ο κ. Βενιζέλος έκανε την επιλογή του, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αν ο κ. Βενιζέλος κρατούσε την ίδια στάση που κράτησε και η Δημοκρατική Αριστερά και ο Πρόεδρός της, ήταν δυνατό να έχουμε μετακίνηση του κ. Σαμαρά προς μια άλλη αντίληψη για τη λειτουργία της Κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το άλλο ερώτημά σας, σας το είπα και εισηγητικά. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για εκείνο το οποίο κάναμε τον Ιούνιο του 2012. Όχι μόνο δεν μετανιώνουμε, αλλά αντιθέτως η επανάληψη είναι χρήσιμη: είμαστε υπερήφανοι. Διότι αποτρέψαμε στο να μην υπάρχει Κυβέρνηση, αποτρέψαμε την πολιτική αστάθεια και η χώρα κρατήθηκε. Κρατήθηκε και στην Ευρωζώνη και δεν περιέπεσε και στην τυπική χρεοκοπία. Και αυτά τα θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα.

Κ. ΜΠΑΛΗ: Κύριε Κουβέλη θέλω να σας ρωτήσω, τον Ιούνιο όταν μπήκατε στην Κυβέρνηση ήσασταν το αριστερό άλλοθι και ταυτόχρονα το στοιχείο που έδινε αξιοπιστία ως εκτός των δυο συστημικών Κομμάτων που έκαναν τη χώρα, όπως την έκαναν. Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται πια τέτοιο άλλοθι;
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εάν εξ αντικειμένου κα Μπαλή λειτούργησε η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς και λειτούργησε, ως στοιχείο κύρους αυτής της Κυβέρνησης και στο εσωτερικό το γνωρίζετε και στην Ευρώπη και στο εξωτερικό, αυτό είναι ένα γεγονός αντικειμενικό.
Σε ότι αφορά το παρόν, η ελληνική κοινωνία δε χρειάζεται άλλοθι, η ελληνική κοινωνία και ουδέποτε επιλέξαμε το ρόλο του άλλοθι, η ελληνική κοινωνία εκείνο που χρειάζεται είναι μια συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εξαιρετικά σύνθετων και δύσκολων. Ούτε επιλέξαμε το άλλοθι, ούτε θελήσαμε να λειτουργήσουμε ως άλλοθι, λειτουργήσαμε με την υπευθυνότητα την οποία λίγο πριν σας εξέθεσα.

Β. ΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η παραμονή των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς στους οργανισμούς και τους φορείς σημαίνει και κατά κάποιο τρόπο στήριξη και του κυβερνητικού έργου.
                        Και κάτι δεύτερο, το οποίο είναι λίγο άσχετο με το σημερινό θέμα, εάν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Δημοκρατική Αριστερά κι αν μετά την απομάκρυνσή σας από την Κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσατε να υποστηρίξετε υποψηφιότητες που θα στηριχθούν από κοινού από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Στολάκη, σε ότι αφορά τους ανθρώπους που υπέδειξε η Δημοκρατική Αριστερά για τη στελέχωση κάποιων θέσεων στη λειτουργία του κράτους, εμείς ζητήσαμε να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και τις υπέβαλλαν οι δύο Υπουργοί που είχαμε υποδείξει και οι δύο Υφυπουργοί, Μανιτάκης, Ρουπακιώτης, Παπαθεοδώρου στο Παιδείας και η κα Σκοπούλη στο Υγείας.
Ζητήσαμε επίσης να παραιτηθούν κι έχουν παραιτηθεί όλοι οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, διότι αυτοί βρισκόταν στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Από τους άλλους δε ζητήσαμε να παραιτηθούν και δεν το κάναμε όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι σε θέσεις που μπορούν πράγματι να υπηρετήσουν τη λειτουργία του κράτους, δεν βρίσκονται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και όπως είπα ας το επαναλάβω κι εδώ στη Θεσσαλονίκη εάν η Κυβέρνηση δεν τους θέλει να ζητήσει αυτή την παραίτησή τους.
Εμείς δεν θεωρούμε λάφυρο τη λειτουργία του κράτους, αντιθέτως τη λειτουργία του κράτους τη θέλουμε να εξασφαλίζει τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτούς τους οποίους υποδείξαμε σπεύδω δε να σας πω ότι δεν είναι όλοι μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι και πολίτες που δεν αναφέρονται στη Δημοκρατική Αριστερά, οι επιλογές μας ήταν επιλογές στη βάση στοιχείων αξιοκρατίας.
Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εμείς εκείνο το οποίο έχουμε πει είναι ότι πρώτον οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, όπως προβλέπει ο νόμος -απαντώ καθ΄ υποφοράν σε ένα ερώτημα- και το δεύτερο ότι εμείς θεωρούμε ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο χώρος των συνθέσεων, είναι το πρόσφορο πεδίο συνθέσεων στη βάση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας αλλά και των προγραμματικών συμφωνιών ακριβώς για την υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποτελεσματικότητά της και του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης και του δευτέρου.

Και είπαμε επίσης, αυτό αφορά σε κάθε περίπτωση και τη Θεσσαλονίκη, ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποφάσεις των αυτοδιοικητικών δυνάμεων που πρόσκεινται ή ανήκουν στη Δημοκρατική Αριστερά, δε θα υπάρξουν κεντρικού χαρακτήρα επιλογές. Τα κριτήρια σας τα είπα, κατά συνέπεια αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημά σας. Και βεβαίως, για να απαντήσω και σε κάτι ακόμη που θέσατε, ότι δεν έχει γίνει καμιά συγκεκριμένη ονομαστικοποιημένη επιλογή σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: