Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Όλη η αλήθεια για τη δόση των 31,5δις. – Άλλη μια συμφορά


Από τα χρήματα που υπολογίζει η κυβέρνηση να πάρει ύψους  31,5δις μόνο τα 100εκατ θα πάνε στη πραγματική οικονομία κι αυτό διότι τα 24,8 δις θα χρησιμοποιηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία στη ουσία... 

είναι δώρο στους τραπεζίτες, μιας και δεν θα πάρει το κράτος μετοχές αλλά θα τα χρεωθεί να τα αποπληρώσει ο πολίτης, τα 4,6 δις για την αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων, ενώ τα 2 δις για την εξόφληση εντόκων γραμματίων.

Με τα υπόλοιπα 100 εκατ. περίπου θα πρέπει να διευθετηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι «τρύπες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΟΠΥΥ και το πρωτογενές έλλειμμα του 2012!

Αρά με βάση αυτά τα στοιχεία τα οποία δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης πάει περίπατο η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά κατευθύνεται αποκλειστικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στους δανειστές, είτε με τη μορφή της ανακεφαλαιοποίησης και της αποπληρωμής εντόκων γραμματίων (ελληνικές τράπεζες) είτε για αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων (χώρες-μέλη της Ε.Ε. και ΔΝΤ).

Από πολλούς πολιτικούς αναλυτές θεωρείται πολύ πιθανό ότι στη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου μπορεί να ληφθούν αποφάσεις και για τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας που θα συμπεριλαμβάνει και αυτό της Ελλάδας, σε ένα συνολικό «πακέτο», το οποίο διευκολύνει πολιτικά τη γερμανική κυβέρνηση η οποία θα πάει μία και όχι τρεις φορές στο Κοινοβούλιο για έγκριση της στήριξης.

Ωστόσο, προϋπόθεση για λήψη απόφασης που θα αφορά και τις τρεις χώρες είναι μέχρι τότε να έχει συμφωνηθεί το περιεχόμενο του Μνημονίου για τη στήριξη της Κύπρου και να έχει υποβάλει σχετικό αίτημα δημοσιονομικής στήριξης και η ισπανική κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν το σκέπτεται.

Άμεση καταβολή

Από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για την Ελλάδα, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί 36,5 δισ. ευρώ, γιατί στη δόση του Ιουνίου δεν είχαν δοθεί 5 δισ. ευρώ λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα) θα γίνει άμεσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει δήλωση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία θα αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Επίσης θα ενθαρρύνονται η κυβέρνηση και η Τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα το συντομότερο, ώστε να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση και να έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή τους για τη λήψη συνολικής απόφασης.

Επί της ουσίας αυτά τα χρήματα είναι άλλη μια θηλιά στο λαιμό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: