Τετάρτη 4 Απριλίου 2012


Μύκητες πεντανόστιμοι με μεγάλη διατροφική αξία!
Οι πολυκύτταροι μύκητες που λέγονται μανιτάρια είναι οργανισμοί που ζουν είτε σαπροφυτικά είτε παρασιτικά. Αυτό που βλέπουμε και το χαρακτηρίζουμε ως μανιτάρι είναι μόνο το ορατό μέρος του σώματός του, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, σα σκοπό ύπαρξης τους έχουν τη παραγωγή σπόρων. Το υπόλοιπο τμήμα του μανιταριού έχει τη μορφή ενός τριχόμορφου αραχνοειδούς η σ’ άλλες περιπτώσεις  βαμβακόμορφου ιστού και το ονομάζεται μικκύλιο. Αυτό το τμήμα λοιπόν περνά μια κρυφή ζωή μέσα στο έδαφος και μέσα σε νεκρούς ή ζωντανούς κορμούς δέντρων η σε φύλλα που αποσυντίθενται, φυσικό κομπόστ κλπ. Τα μανιτάρια, σε αντίθεση με τα πράσινα φυτά, δεν έχουν χλωροφύλλη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φωτοσυνθέσουν, έχουν όμως την ικανότητα να αποσυνθέτουν τη νεκρή οργανική ύλη, παίζοντας έτσι αναντικατάστατο ρόλο στη φυσική ανακύκλωση.



Mια ιδέα που μπορεί εύκολα και με ελάχιστο κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα ειναι η καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι
Ξεκινώντας θα χρειαστούμε ένα χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων πάνω από 100 κιλά μανιτάρια.
Το υπόστρωμα
Κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο ένας τύπος είναι το σπαρμένο υπόστρωμα και είναι το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού είναι  ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται επωασμένο…..







































Δεν υπάρχουν σχόλια: