Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Prognos AG: Η Ελληνική χρεοκοπία θα φέρει παγκόσμιο κραχ


Όλο και πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρονται στη «Grexit» (Παγκόσμια κρίση κατά τους Γερμανούς) και αναλύουν τα όσα θα μπορούσε να επιφέρουν σε παγκόσμιο επίπεδο η λανθασμένες πολιτικές των Ευρωπαίων ηγετών, μάλιστα τα στοιχεία έρχονται από τη Γερμανία.


Δόθηκε πολύ σημασία στην λιτότητα και λιγότερη σε διαρθρωτικές αλλαγές και στον τραπεζικό τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης μέχρι τώρα σύμφωνα με τον Tobias Kaiser ανταποκριτή για μακροοικονομικά θέματα και Οικονομική Πολιτική στην Die Welt και στην Welt am Sonntag.

Σε παγκόσμια κρίση μπορεί να οδηγήσει ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, πλήττοντας εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και Κίνα, σύμφωνα με έκθεση της Prognos AG για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann!


Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ ενέχει τον κίνδυνο" μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς ακόμη ανεξέλεγκτης οικονομικής επιδείνωσης "και θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση", αναφέρει το Ίδρυμα "Bertelsmann", επικαλούμενο τη μελέτη που εκπονήθηκε από την "Prognos AG".

"Οι 42 πιο σημαντικές οικονομίες θα καταγράψουν συνολικές οικονομικές απώλειες 17,2 τρισεκατομμύρια ευρώ (με βάση το χειρότερο σενάριο)", σημειώνει η δεξαμενή σκέψης.

Η έξοδος της Ελλάδας συνεπάγεται κόστος για την ίδια τη χώρα, η οποία ήδη διέρχεται το πέμπτο έτος οικονομικής ύφεσης, συνολικού ύψους 164 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 14.300 ευρώ ανά κάτοικο, μέχρι το 2020, αναφέρει η μελέτη, η οποία αναλύει τα κόστη με βάση διάφορα σενάρια.

Το "Grexit" θα δημιουργήσει πίεση στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης - Πορτογαλία, Ισπανία και ακόμη για Ιταλία - να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, μια εξέλιξη που θα δημιουργούσε "μια δραματική διεθνή ύφεση ".

"Οι 42 πιο σημαντικές οικονομίες θα καταγράψουν συνολικές οικονομικές απώλειες 17,2 τρισεκατομμύρια ευρώ (με βάση το χειρότερο σενάριο)", σημειώνει η δεξαμενή σκέψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: